decor
De 7 meestgestelde vragen over etherische olie

In onze natuurlijke Verana massageolie zit etherische olie voor de geur en het extra effect wat etherische olie heeft. We krijgen regelmatig vragen over etherische olie. Hoe werkt etherische olie en wat is het eigenlijk? En is er een verschil met essentiële olie? In deze blog beantwoorden we de 7 meestgestelde vragen.

1. Wat is etherische olie?

Etherische olie is een vloeistof die op een natuurlijke wijze verkregen wordt uit materiaal van planten. Dit kunnen zowel de bladeren, als de vruchten of zelfs de schors zijn. De aromatische olie heeft de kenmerkende geur van de plant waaruit deze etherische olie wordt gewonnen. Overigens is de naam olie wat vreemd gekozen. Er zit geen vet in etherische olie en het is dan ook niet olie-achtig.

Etherische olie is vloeibaar op kamertemperatuur, maar verdampt bij verhitting. Daarom wordt etherische olie ook wel vluchtige olie genoemd. Een ander synoniem van etherische olie wat je regelmatig hoort is essentiële olie. Dit is allemaal dezelfde natuurlijke vloeistof.

2. Hoe wordt etherische olie gewonnen?

Er zijn verschillende manieren om etherische olie (essentiële olie) uit planten te winnen. Welke manier gebruikt wordt, hangt af van het materiaal waaruit de etherische olie gewonnen wordt.

Stoomdestillatie

Meestal wordt etherische olie gewonnen door middel van stoomdestillatie. Door gebruik te maken van stoom vervliegen de aromatische stoffen uit de plant. Door deze stoom met de aromatische stoffen af te laten koelen en het water van de stoom weer te verwijderen, houd je etherische (essentiële) olie over.

Persing

Een andere manier om etherische olie te winnen is door middel van persing. Met name bij citrusvruchten als sinaasappel en citroen wordt gebruik gemaakt van persing om de etherische olie te winnen. Hiervoor wordt de schil van de vrucht gebruikt.

Droge destillatie

Droge destillatie wordt gebruikt bij houtachtige materialen. Het droge hout wordt verwarmd, waardoor de etherische olie verdampt. Door condensatie wordt deze olie weer vloeibaar gemaakt.

Waterdestillatie

Delen van de plant waar de etherische olie uit gehaald moet worden, worden gekookt. De olie verdampt samen met het water. Door deze damp op te vangen en het water eruit te verwijderen, ontstaat etherische olie.

3. Waar wordt etherische olie voor gebruikt?

Etherische olie, essentiële olie of vluchtige olie wordt veel gebruikt als geurstof, smaakstof en als alternatief geneesmiddel. Maar ook wordt essentiële olie soms als conserveermiddel en als industriële grondstof gebruikt.

Smaakstof

Etherische olie wordt gebruikt als smaakstof in voedsel en dranken. Zo wordt bijvoorbeeld bij het maken van pepermunt gebruik gemaakt van pepermunt etherische olie. Als etherische olie voor voedselbereiding wordt gebruikt, zitten hier veel eisen aan. Zo moet het bedrijf dat de olie maakt onder toezicht staan van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Gebruik dus niet elke etherische olie voor voedselbereiding, maar alleen als deze hiervoor goedgekeurd is.

Geurstof

Essentiële olie wordt veel gebruikt als geurstof in bijvoorbeeld parfum en huidverzorgingsproducten. Maar je kan etherische olie ook in diffusers gebruiken om een ruimte lekker te laten ruiken. Elke etherische olie ruikt weer anders en dus kan je altijd een passende geur vinden.

Alternatief geneesmiddel

Etherische olie wordt veel gebruikt als ondersteuning bij mentale en fysieke gezondheidsklachten. Bij de aromatherapie heeft elke etherische olie zijn eigen effect op de gezondheid. Ook kan etherische olie preventief gebruikt worden, bijvoorbeeld als ondersteuning van het immuunsysteem.

4. Hoe werkt etherische olie?

Geur heeft bewust en onbewust veel invloed op ons leven. Geuren zijn vaak gekoppeld aan situaties en emoties. Als je een dennengeur ruikt kan je bijvoorbeeld denken aan die fijne kerstdagen die je vroeger als kind had. Of bij kaneel aan die heerlijke geur van de appeltaart die je opa vaak bakte. Geurherinneringen gaan vaak terug naar de kindertijd, maar ook als je ouder wordt kan je deze herinneringen maken. Deze herinneringen zijn voor iedereen anders en het effect kan dus ook per persoon verschillen.

Geur heeft een sterke invloed op je gemoedstoestand. Van citrusgeuren is bijvoorbeeld bekend dat ze een opwekkend en verfrissend effect hebben. Van kaneel en andere wat zwaardere geuren, ga je je juist warm en geborgen voelen.

Het is goed je wat te verdiepen in welke etherische olie welk effect heeft. Het gebruik van etherische olie in jouw massageolie zorgt ervoor dat je het effect van jouw massages kan versterken.

5. In welke vorm kan je essentiële/etherische olie kopen?

Etherische olie is te koop als toevoeging in diverse producten. Ook kan je het in pure vorm kopen om te gebruiken in bijvoorbeeld een diffuser. Onze Verana massageolie bevat ook etherische olie. Deze massageolie is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en elke geur heeft zijn eigen effect. Door te kiezen voor een natuurlijke massageolie met een passende etherische olie versterk je het effect van jouw massage.

6. Welk effect heeft etherische olie?

Elke etherische olie heeft zijn eigen effect. Zo kan een olie helpend zijn bij angsten of depressies, maar ook een opwekkend of juist een rustgevend effect hebben. Ook kan een etherische olie ondersteunen bij verkoudheid of virussen. Hieronder een aantal voorbeelden. Voor het hele overzicht van de effecten van de etherische oliën uit de Verana massageolie kan je ons uitgebreide ingrediëntenboek lezen.

 

Lavendel etherische olie

Lavendel etherische olie staat bekend om zijn ontspannende werking. De geur van lavendelolie vermindert stress en het heeft een kalmerend effect bij angstgevoelens. Ook is bewezen dat je door lavendel etherische olie beter slaapt. Lavendel etherische olie stimuleert ook de bloedcirculatie en verbetert de huid.

 

Bergamot etherische olie

Bergamot etherische olie helpt bij gevoelens van angst en stress. Het helpt kalmeren en ontspannen. Bergamot etherische olie geeft het humeur een oppepper. Voel je je een beetje down? Gebruik dan bergamotolie om je humeur een boost te geven.

 

Eucalyptus etherische olie

Eucalyptus etherische olie wordt veelvuldig gebruikt. Zo zit het vaak in spiercrèmes, waarbij de eucalyptusolie pijnstillend werkt en ontspanning geeft aan de spieren. Ook wordt eucalyptus etherische olie veel gebruikt bij verkoudheid en ademhalingsproblemen. Het immuunsysteem krijgt ook een boost door eucalyptus etherische olie.

 

Rozemarijn etherische olie

Rozemarijn etherische olie heeft een ontspannend effect en een verfrissend en verkwikkend effect op de huid. Ook wordt rozemarijn etherische olie gebruikt bij het ondersteunen bij depressies, mentale vermoeidheid en vergeetachtigheid. Rozemarijnolie geeft daarnaast ook een boost aan het immuunsysteem. De ontstekingsremmende en stimulerende eigenschappen van rozemarijn etherische olie zorgen voor een pijnstillend effect bij bijvoorbeeld hoofdpijn of spierpijn.

 

7. Hoe gebruik je etherische olie in jouw massagepraktijk?

Massageolie met etherische olie

Etherische olie kan je zoals gezegd gebruiken in je massageolie. Voeg een paar druppels toe aan een basismassageolie zoals de Verana Pro-2 of kies een samengestelde Verana massageolie met etherische olie. Door te kiezen voor een natuurlijke massageolie met etherische olie, geef je extra diepgang aan jouw massages. Kies voor een massageolie met etherische olie die bij jouw cliënt past en de etherische olie zal jouw massage versterken!

Kruidenstempels

Gebruik je kruidenstempels in jouw massagepraktijk? Ook dan kan je gebruik maken van de extra effecten van etherische olie. In sommige kruidenstempels is etherische olie toegevoegd aan de kruiden. Deze etherische olie is bijvoorbeeld sinaasappel of lavendel. Door de toevoeging van deze etherische olie heeft de kruidenstempel een extra effect.

Etherische olie diffuser

Er zijn etherische olie diffusers te koop waar je etherische olie in kan verdampen. Hiermee kan je een ruimte een natuurlijke geur geven. Dit kan ook in jouw massagepraktijk. Geef je ontspanningsmassages? Dan kies je voor een etherische olie als lavendel. En geef je juist sportmassages? Kies dan voor een etherische olie die een verkwikkend en opwekkend effect heeft, zoals een citrusolie.

 etherische olie diffuser

 

Dus ben je op zoek naar een fijne en natuurlijke geur die ook nog eens extra effect meegeeft aan jouw massages? Kijk eens naar de Verana massageolie met etherische olie of de kruidenstempels en geef jouw massagepraktijk een extra boost!

DISCLAIMER: De werking van etherische oliën tegen ziektes is niet wetenschappelijk onderbouwd. Raadpleeg daarom altijd een arts bij het gebruik van etherische oliën tegen de bestrijding van ziektes. Bekijk dit voor meer informatie.

Wellicht vind je deze producten interessant

Verana 100% natuurlijke Etherische Olie Bergamot 10ml
Etherische Olie Bergamot 10ml
Verana 100% natuurlijke Etherische Olie Bergamot 10ml
5,99
Heerlijk ruikende olie met een ontspannend effect die nieuwe energie geeft Heerlijk ruikende olie met een ontspannend effe...
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen
Leverbaar in 2 tot 4 werkdagen
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Frisse Gezondheidsboost Voel je je uitgeput of gewoon niet op je best? Heb je last van melancholie of onrust in je geest? Bergamot heeft een heerlijke zoete en frisse citrusgeur. Deze geur heeft een kalmerend effect en levert mentale veerkracht en energie. De zoete geur verspr...
Verana 100% natuurlijke Etherische Olie Lavendel 10ml
Etherische Olie Lavendel 10ml
Verana 100% natuurlijke Etherische Olie Lavendel 10ml
5,99
Goed geconcentreerde 100% pure lavendelolie met een kalmerende werking. Goed geconcentreerde 100% pure lavendelolie met...
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen
Leverbaar in 2 tot 4 werkdagen
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Waan je onder de provençaalse zon Deze 100% pure lavendel etherische olie heeft een prettige frisse geur die een kalmerende werking heeft. Je waant je direct in het zuiden van Europa in de Provençaalse zon. Lavendel heeft een ontsmettende en pijnstillende werking. Daarnaast is...

Zojuist bekeken