decor
cupping massage

Cupping-massage is een oude massagevorm die ook in Nederland en België nu steeds bekender wordt. In zowel de massagepraktijken als thuis wordt cupping steeds vaker gebruikt. Maar wat is een cupping-massage precies? Wanneer doe je een cupping-massage en welke effecten heeft het? Welke cups zijn er allemaal? We vertellen je er alles over!

Wat is een cupping-massage?

Een cupping-massage is een massage waar gebruik gemaakt wordt van cups van glas, siliconen of ander materiaal. Deze cups worden op de huid gezet en vacuüm getrokken.

Dit vacuüm kan op verschillende manieren verkregen worden, bijvoorbeeld met een pompje. Door het vacuüm komt de huid en het onderhuids bindweefsel omhoog in de cup. Dit zorgt ervoor dat in het behandelde gebied de doorbloeding sterk toeneemt. Ook kan je door middel van deze cupping-cups verklevingen in het bindweefsel losmaken.

Moet ik de cups bewegen of niet?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een cuppingmassage te geven. Zo kan je de cups op de huid laten staan. Ook is het mogelijk de cups te bewegen terwijl ze vacuüm zijn getrokken. Bij deze laatste methode is het dan wel noodzakelijk om massageolie te gebruiken.

Waarom ontstaan er rode ronde vlekken?

Vaak zie je na een cuppingmassage rode ronde vlekken op het gebied wat behandeld is. Deze kunnen zelfs verkleuren naar blauw. Dit komt doordat de doorbloeding op die plek sterk aangezet is door het vacuüm in de cups. Deze rode plekken komen in min of meerdere mate voor en is afhankelijk van de intensiteit en de methode van de cupping-massage.

Hoe is cuppingmassage ontstaan?

Cuppingmassage is een eeuwenoude geneeswijze. Al in 3000 voor Christus gaf men in Oost-Azië cuppingmassages. Hierbij werden kopjes verwarmd en op de huid gezet waarna deze zich vacuüm zogen. Ook in het oude Arabië werd al cuppingmassage gegeven. Hier werd met name de wet cupping gegeven, waarbij er eerst sneetjes in de huid werd gemaakt. Door de huid vervolgens vacuüm te zuigen zou het ‘slechte’ bloed uit het lichaam trekken.

Maar ook in Nederland werd in de Middeleeuwen al cuppingmassage toegepast. Ook hier werd cuppingmassage gezien als ‘aderlating’ en als onderdeel van het genezen van ziekte.

Tegenwoordig worden er ook zowel dry-cupping-massages als wet-cupping-massages gedaan. Onder het kopje ‘soorten cuppingmassages’ lees je hier meer over. We zullen in dit blog vooral ingaan op de dry cupping, waarbij de huid intact blijft. Dit is de methode die in Nederland het meest wordt toegepast.

Wanneer doe je een cupping-massage?

Een cupping-massage kan een op zichzelf staande massage zijn. Maar cupping-massage kan ook als onderdeel van een ander soort massage gedaan worden, zoals bij een sportmassage, klachtgerichte massage of bindweefselmassage. Cupping-massage kan ingezet worden om klachten te verminderen. Maar ook als bevordering van het herstel na sporten is een cupping-massage aan te raden.  

Er komt steeds meer vraag naar cupping-massage. Het aanbieden van cupping-massages kan dan ook een goede uitbreiding van jouw massagepraktijk!

Ook thuis doen steeds meer mensen cupping bij zichzelf. Dit is dan met name gericht op het verminderen van cellulite. Hier later meer over.

Bij welke klachten doe je cupping-massage?

Een cupping-massage kan op veel vlakken een positief effect hebben. Het wordt dan ook ingezet bij diverse klachten. Zo kan een cupping-massage heel effectief zijn bij onder andere:

 • Nekklachten
 • Hoofdpijnklachten
 • Schouderklachten
 • Rugklachten
 • Armklachten
 • Spierblessures
 • Cellulite
 • Verklevingen van het bindweefsel en klachten die daaruit voortkomen
 • Littekenbehandeling (oudere littekens)
 • Fibromyalgie
 • Striae
 • Rimpels
 • Opheffen van energieblokkades

Waar is cupping goed voor?

Cupping werkt sterk op de huid en het bindweefsel. Maar ook wordt cuppingmassage gebruikt om spierherstel te bevorderen. Bij holistische massages worden cups ingezet om energieblokkades op te heffen.

Cuppingmassage heeft een groot effect op het bindweefsel. Bij klachten die door verkleefd bindweefsel komen, is het aan te raden een aantal cuppingmassages te geven. Ook bij al lang bestaande of terugkerende klachten kan een cuppingmassage goed helpen. Bij langdurige klachten past het bindweefsel zich aan en wordt het strakker en stugger, wat de klachten ook weer in stand houdt. Door het bindweefsel intensief los te maken door middel van cupping is het mogelijk deze cirkel te doorbreken.

Bij spierklachten kan cuppingmassage ook van toegevoegde waarde zijn. Het vacuüm van de cups zorgt ervoor dat de doorbloeding op een heel lokale plek flink wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt het lichaam aangezet om op die plaats de afvalstoffen op te ruimen en voedingsstoffen aan te voeren. Dat zorgt ervoor dat het herstel versneld wordt.

Welke soorten cupping cups zijn er?

Er zijn verschillende soorten cups om te gebruiken bij de cupping-massage. Welke cupping cup je moet aanschaffen is een persoonlijke voorkeur. Alle soorten cupping cups hebben voor- en nadelen. We zetten de verschillende soorten cupping cups voor je op een rijtje.

Siliconen massage cups

De siliconen massage cups zijn veelgebruikte cupping cups. Dit zijn over het algemeen de soort cups die je gebruikt als je start met het geven van cuppingmassages, omdat ze erg makkelijk te gebruiken zijn. Door in de cups te knijpen en dan op de huid te plaatsen, wordt de cup vacuüm gezogen. Je hebt hier dus verder geen aanvullende accessoires voor nodig. Een ander voordeel van siliconen massage cups is dat ze onbreekbaar zijn. De cupping cups zijn gemaakt van dik siliconen materiaal wat lang meegaat. Het is belangrijk om deze siliconen massage cups op de juiste manier schoon te houden om te voorkomen dat ze plakkerig worden. Nog een voordeel: siliconen massage cups zijn een stuk goedkoper dan de glazen cups.

Anticellulite massage cups

Anticellulite massage cups hebben een andere vorm dan de ‘gewone’ siliconen cupping cups. Een anticellulite cupping-massage wordt gegeven door de cups met vacuüm te bewegen over de huid. Door de speciale vorm van de anticellulite massage cups is het gemakkelijker om wat het vacuüm wat intenser te maken. Ook houden deze cups prettig vast, ook als er massageolie op zit.

Tegenwoordig is het steeds populairder om cupping cups op jezelf te gebruiken. Met name voor het tegengaan van cellulite is dit bij steeds meer mensen bekend. Om hierop in te spelen zijn er veel fabrikanten die speciale anti-cellulite massage cups voor thuis maken. Deze zijn ook gemaakt van siliconen, maar over het algemeen zachter en minder sterk dan de professionele siliconen anticellulite massagecups. Deze anticellulite massage cups voor thuis hebben vaak vrolijke kleurtjes of gekke vormen. Zo hebben we al een ananas cupping cup langs zien komen en een cup in de vorm van een spookje...

Glazen cupping cups met bal

glazen cupping cups

Glazen cupping cups met bal werken weer op een andere manier. Door in de bal te knijpen en vervolgens de cup op de huid te plaatsen ontstaat er een vacuüm in de cup. De glazen cupping cups met bal hebben een luxere uitstraling dan siliconen cups. De cup is vormvast wat een groot verschil is met de zachtere siliconen cups. Ook is het mogelijk om het vacuüm intenser te maken in glazen cups ten opzichte van siliconen cups. Dit is alleen aan te raden bij cliënten die al gewend zijn aan een cuppingmassage. Een nadeel van glazen cupping cups is dat de kans op breken groter is als de cups vallen. Ook zijn de handgeblazen glazen cupping cups met bal duurder dan de standaard siliconen massage cups.

Vuur cupping cups

Vuur cupping cups zijn gemaakt van glas, maar hebben in tegenstelling tot de glazen cupping cups met bal, geen bal waarmee het vacuüm gecreëerd kan worden. Bij vuur cupping cups wordt het vacuüm gemaakt door vuur (meestal door een in alcohol gedrenkte wattenbol aan te steken) kort in de cup te brengen en deze daarna vlug op de huid te zetten. Het verschil met andere cupping cups is dan ook dat de huid warmer wordt doordat de cups warm zijn. Het nadeel van deze methode is dat de intensiteit van het vacuüm moeilijk te regelen is. Deze methode is dan ook alleen aan te bevelen als je ervaring hebt met het geven van cupping-massage.

Cupping cups met pomp

Cupping cups met pomp zijn meestal gemaakt van het harde polycarbonaat. Deze cups zijn dus net als glazen cups vormvast, in tegenstelling tot de flexibele siliconen cupping cups. De cupping cups met pomp zet je op de huid. Door middel van de pomp is het vacuüm te creëren. Het gebruik van cupping cups met pomp is niet aan te raden als je net start met cuppingmassages geven. Dit is een methode waar je enige voorkennis en/of scholing voor nodig hebt. Het voordeel van deze polycarbonaat cupping cups met pomp in vergelijking met de glazen cupping cups, is dat de polycarbonaat cupping cups onbreekbaar zijn.

Cupping cups voor het gezicht

Er zijn speciale cupping cups voor het gezicht verkrijgbaar. Deze cups zijn anders gevormd dan de standaard cupping cups. Ook zijn ze over het algemeen wat kleiner in diameter. De vorm van deze speciale cupping cups voor het gezicht zorgt ervoor dat de intensiteit van de zuigkracht wat lager is. Ook kan deze intensiteit beter gecontroleerd worden, zodat preciezer gewerkt kan worden. Zeker bij de gevoeligheid van de huid en de dunnere laag bindweefsel in het gezicht is het belangrijk om speciale cupping cups voor het gezicht te gebruiken.

Doordat het vacuüm in deze cups minder is zullen er over het algemeen geen rode vlekken achterblijven zoals bij de andere cups.

De Vivoya Capri Cupping Set is de perfecte set voor iedereen die op zoek is naar een professionele cupping set voor het gezicht. Deze set is speciaal ontworpen voor het gezicht en bevat cups van verschillende maten om alle delen van het gezicht te kunnen behandelen. De cups zijn gemaakt van huidvriendelijke en veilige siliconen, wat ze duurzaam en gemakkelijk schoon te maken maakt.

Daarbij is de Vivoya Capri Cupping Set gemakkelijk in gebruik en wordt deze geleverd met een handige handleiding. De cups zijn ook klein en lichtgewicht, waardoor ze gemakkelijk mee te nemen zijn tijdens het reizen.

Welke soorten cupping-massages zijn er?

Er zijn verschillende soorten cupping-massages. Een groot onderscheid kan je maken tussen dry cupping en wet cupping. Bij deze laatste worden er sneetjes in de huid gemaakt voordat de cupping cup geplaatst wordt. Daarnaast zijn er cuppingmassages voor bijvoorbeeld cellulite, cuppingmassage voor het gezicht of bij bindweefselklachten. Ook wordt het gebruikt bij littekens en striae.

Cuppingmassage cellulite

Cellulite, ook wel sinaasappelhuid genoemd, ontstaat als de hoeveelheid vetcellen in het onderhuids bindweefsel toeneemt. Hierdoor vermindert de doorbloeding en hopen afvalstoffen zich op. Dit zorgt voor de putjes in het onderhuids bindweefsel. Door middel van cuppingmassage is cellulite te verminderen. Met name de methode waarbij de cups over de huid bewogen worden wordt hiervoor gebruikt. Door de cuppingmassage wordt de huid opgetild en wordt het onderhuidse bindweefsel beter doorbloed, waardoor de putjes in de huid zullen verminderen.

Onze VIVOYA Tetra Cuppingset Anti Cellulite set is een must-have voor masseurs en massage liefhebbers die op zoek zijn naar een effectieve en natuurlijke manier om cellulite te verminderen. De set bevat 4 hoogwaardige  siliconen cups in verschillende maten, perfect voor het behandelen van cellulite op verschillende delen van het lichaam.

Cuppingmassage gezicht

Cuppingmassage kan je ook gebruiken in het gezicht. Hiervoor zijn speciale gezicht cupping cups te verkrijgen. Deze cupping cups zijn anders van vorm dan de standaard cups. Met deze cups voor het gezicht is de druk van het vacuüm minder intens. Ook is door de speciale vorm het makkelijker om de intensiteit te regelen. Cuppingmassage in het gezicht wordt gebruikt tegen het verminderen van rimpels en voor de verbetering van de huid. Ook voor het diep reinigen van poriën wordt het gebruikt. Cuppingmassage van het gezicht zie je dan ook steeds meer bij schoonheidsspecialisten.

Cuppingmassage bindweefsel

Verklevingen in het bindweefsel kunnen zorgen voor diverse klachten. Niet alleen lokaal, maar ook als uitstralende klacht. Als masseur weet je hier alles van. Ook kunnen klachten in stand gehouden worden door bindweefselproblemen. Juist deze langdurige klachten kunnen goed behandeld worden door middel van cuppingmassage. De cups trekken als het ware het bindweefsel los, waardoor de doorbloeding weer toeneemt en alles weer beter gaat stromen.

Cuppingmassage benen

Cuppingmassage wordt veel op de benen toegepast. Cuppingmassage op de benen kan verschillende doelen hebben. Zo is het eerder benoemde cellulite vaak aanwezig op de benen en kan dat verminderd worden door cuppingmassage. Maar ook kan cupping ondersteunen bij het herstellen van spierblessures. Ook bij al lang bestaande terugkerende spierpijn in bijvoorbeeld de kuit, kan cupping een goed effect hebben.

Cuppingmassage rug

Cuppingmassage van de rug kan gericht zijn op de spieren in de rug. Door lokaal de doorbloeding aan te zetten worden de spieren meer doorbloed en ontspannen ze gemakkelijker. Cuppingmassage kan echter ook heel goed gebruikt worden op de reflexzones op de rug. Elke onderdeel van het lichaam (organen, botten, spieren) wordt aangestuurd door zenuwen en elke zenuw ontspringt in de wervelkolom. Langdurige klachten waar dan ook in het lichaam hebben daardoor effect op het bindweefsel van de rug. Deze verklevingen van het bindweefsel kunnen ervoor zorgen dat klachten in stand gehouden kunnen worden.

Door middel van cuppingmassage kunnen deze bindweefselzones losgemaakt worden. Zo wordt de vicieuze cirkel doorbroken en kan het lichaam weer herstellen.

Cuppingmassage bij littekens en striae

Cuppingmassage kan ook goed helpen bij het verminderen van littekens en striae. Op die plekken is de lokale doorbloeding minder dan normaal. Door op littekens en striae een cuppingmassage te geven wordt de doorbloeding sterk aangezet. Hierdoor vermindert de zichtbaarheid van littekens en striae. Zorg er wel voor dat je cupping niet gebruikt op verse littekens, maar alleen op littekens die al langer aanwezig zijn.

Wet cupping

De hiervoor genoemde methoden vallen onder dry cupping. Er bestaat ook wet cupping. Wet cupping is een verzamelnaam voor methoden waarbij er, voordat de cupping cups geplaatst worden, er sneetjes of gaatjes in de huid gemaakt worden. Een voorbeeld van wet cupping is Hijama massage (Hijama is Arabisch is voor ‘zuigen’). Door de cups vacuüm te zuigen op de beschadigde huid komt er bloed mee naar boven. Er wordt geloofd dat het hierdoor mogelijk is om het onreine of slechte bloed te verwijderen en het zou helpen bij het oplossen van diverse ziektes.

Tips voor cuppingmassage in jouw massagepraktijk

Wil jij ook cuppingmassage toepassen in jouw massagepraktijk? Voordat je hiermee start hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet zodat jij op een goede manier kan starten.

Kies de juiste cups

Hierboven hebben we de eigenschappen van de soorten cups voor je op een rij gezet. Als je net begint met cuppingmassage raden we je aan te starten met de siliconen cups. Deze zijn gemakkelijk in het gebruik. Wil je ook het gezicht behandelen? Schaf dan speciale cupping cups voor het gezicht aan. Ben je een professionele masseur en wil je het direct goed aanpakken? Dan zijn voor jou de BellaBambi cups wellicht de juiste keuze.

Schoonmaken cups

Het is belangrijk om de cups op de juiste manier schoon te maken na gebruik. Niet alleen voor een goede hygiëne, maar ook om de cupping cups zo lang mogelijk te kunnen gebruiken.

De cupping cups kan je het beste schoonmaken met lauwwarm water en wat milde reinigingsmiddel zoals afwasmiddel. Laat ze aan de lucht drogen of gebruik een schone, zachte doek. Ook al komen de cups bij dry cupping alleen in aanraking met intacte huid, toch is aan te raden de cupping cups na het schoonmaken ook te desinfecteren. Als je siliconen cups of de polycarbonaat cups hebt, let er dan op dat het desinfectiemiddel geen alcohol bevat. Dit droogt je cups uit. Doe ze ook niet in de vaatwasser. Ook dit droogt het materiaal uit. 

Als je de cupping cups op een goede manier schoonmaakt kan je er lang gebruik van maken.

Welke massageolie gebruik ik bij een cuppingmassage?

Zoals gezegd kan je cuppingmassage geven door de cups te plaatsen en op het lichaam te laten staan op die plek. Je hebt dan geen massageolie nodig. Wil je de cups gemakkelijk kunnen bewegen, bijvoorbeeld bij het behandelen van een wat groter gebied of bij anti-cellulite massage? Dan heb je massageolie nodig. Natuurlijke massageolie is hier de beste keus voor. Kies een massageolie die past bij het effect wat je wilt bereiken. Doe je een cuppingmassage voor ontspanning in de spieren? Kies dan bijvoorbeeld de sportmassageolie. Voor cuppingmassage in het gezicht kies je de speciale gezichtsmassageolie.

Tip voor cupping in combinatie met bindweefselmassage

We hebben nog een korte tip voor je als je bindweefselmassage wil combineren met cupping. Het is aan te raden dan te starten met de bindweefselmassage. Dit is een intensieve massage waarbij je geen olie gebruikt. Met de cuppingmassage gebruik je (als je de cups beweegt) wel massageolie. Daarom is het handiger te starten met de bindweefselmassage en te eindigen met de cupping.

Wat heb je nodig voor een cuppingmassage?

Om een cuppingmassage te kunnen geven, heb je een aantal dingen nodig. Natuurlijk de cupping cups. Eerder in dit blog hebben we het uitgebreid gehad over welke cups er zijn. Afhankelijk van welke cups je kiest heb je daar nog accessoires bij nodig zoals een pompje. Je hebt een goede natuurlijke massageolie nodig om de cups te kunnen laten glijden op de huid.

Een massagetafel is eigenlijk ook onmisbaar bij het geven van een cuppingmassage. Hierdoor kan je er als masseur goed bij en ligt je cliënt ontspannen. We hebben eerder een uitgebreid blog geschreven over wat je nodig hebt in je massagepraktijk dat je hier kunt lezen.

Moet ik een cursus volgen?

Het is aan te raden om een cursus te volgen als je wilt starten met het aanbieden van cupping-massage. Je leert in een cursus de achtergronden van cupping en ook hoe intens je het vacuüm moet zetten. Om zo professioneel mogelijk over te komen en te weten wat je doet, is het dus zeker aan te raden een cursus cupping-massage te volgen.

Zeker bij het gebruiken van een cuppingset met pomp is een cursus een must. Hierbij kan de zuigkracht zo sterk worden dat je goed moet weten wat je doet.

Risico’s cupping

Er zitten risico’s vast aan cupping. Bij wet cupping zijn die risico’s nog wat meer aanwezig. Daar ligt bijvoorbeeld infectie op de loer vanwege de beschadigde huid.

Ook aan dry cupping zitten risico’s verbonden. Zo is het mogelijk dat als de zuigkracht te hoog en te vaak op dezelfde plek gezet wordt dat het weefsel afsterft. Pas hier dus mee op en weet wat je doet als je een cupping-massage gaat geven.

Contra-indicaties cupping

Er zijn enkele contra-indicaties aan te wijzen voor cupping

Op het moment dat je een cursus cupping-massage gaat volgen, zal je alles leren over de contra-indicaties van cupping. Een aantal voorbeelden van contra-indicaties zijn bijvoorbeeld:

 • Koorts
 • Infectieziekten
 • Bij gebruik van bloedverdunners
 • Bij zwangerschap
 • Bloedziektes
 • Spataderen

Tot slot

Cupping-massage is behoorlijk in opkomst. Door de toenemende vraag is cupping-massage een goede uitbreiding van jouw massagepraktijk! 

Heb je graag hulp bij het kiezen van een geschikte cuppingset voor cuppingmassages? Neem dan gerust contact op met onze klantendienst op het nummer +31 (0)162 788 133 of stuur ons een mailtje naar info@zengrowth.nl en wij helpen je graag verder!

 

Wellicht vind je deze producten interessant

Hardloper
Cuppingset met 17 Cuppingbekers met Pomp
Cuppingset met 17 Cups en Pomp
Cuppingset met 17 Cuppingbekers met Pomp
54,99
Gemakkelijk te reinigen. Handig in gebruik. Hoge kwaliteit cups Gemakkelijk te reinigen. Handig in gebruik. Hog...
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen
Leverbaar in 2 tot 4 werkdagen
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Oosterse Geneeswijze Ervaar de kracht van de eeuwenoude cupping therapie met deze uitgebreide cupping set van Leonidov. De set is speciaal ontworpen om comfort en gemak te bieden tijdens een cupping behandeling. De zuignappen creëren een vacuüm op de huid, waardoor de cups een...
VIVOYA Tetra Cuppingset Anti Cellulite
Tetra Cuppingset Anti Cellulite
VIVOYA Tetra Cuppingset Anti Cellulite
24,99
4 verschillende cups die diep in de huid gaan en fijn vasthouden. 4 verschillende cups die diep in de huid gaan e...
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen
Leverbaar in 2 tot 4 werkdagen
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Speciaal voor het gezicht Heb je last van spierpijn of wil je gewoon een ontspannende massage? Dan zijn deze siliconen cups precies wat je nodig hebt! Ze zijn supergemakkelijk te gebruiken en schoon te maken. Het voordeel van deze cups is dat je de onderdruk gemakkelijk creëer...

Zojuist bekeken