decor
Massagetafel kopen: compleet stappenplan (2024)

Tegenwoordig kun je overal een massagetafel kopen. Ze zijn soms zelfs in de supermarkt te koop! De prijzen van massagetafels verschillen echter enorm. Zo koop je een goedkope inklapbare massagetafel voor niet meer dan €80,-, terwijl een professionele elektrische behandeltafel al snel enkele duizenden euro's kan kosten.

Het kopen van een massagetafel die past in jouw situatie kan daarom lastig zijn, omdat het aanbod overweldigend is. In deze complete handleiding zullen we je alles vertellen over waar je op moet letten om een massagetafel te kopen die vele jaren mee zal gaan.

Inklapbare of vaste massagetafel kopen? 

De eerste beslissing die je zult moeten maken bij het kopen van een massagetafel is of deze wel of niet inklapbaar is. Inklapbare massagetafels zijn over het algemeen goedkoper dan vaste massagetafels en kunnen, zoals de naam al zegt, gemakkelijk worden meegenomen.

Vaak kiezen beginnende masseurs daarom voor een inklapbare massagetafel, omdat je deze ook makkelijk kunt opbergen als je hem niet gebruikt. 

Wil je alles weten over de voor- en nadelen van een inklapbare en vaste massagetafel? We hebben er een uitgebreid artikel over geschreven dat je hier kunt lezen.

1. De juiste breedte van een massagetafel

De breedte van een massagetafel is voor zowel de cliënt als de masseur erg belangrijk. Een brede massagetafel is vaak prettiger voor de cliënt, maar als je zelf als masseur vrij klein bent, dan krijg je gemakkelijk last van je rug.

De breedte is daarom een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het kopen van een massagetafel.

Dit heeft veel te maken met je persoonlijke voorkeur.

Echter zijn er wel een paar factoren die helpen om te bepalen hoe breed je massagetafel moet zijn. Deze factoren zijn onder andere: 

  • Je lengte - Als je niet erg lang bent (kleiner dan 1.65 m), kan je het best kiezen voor een smallere massagetafel. Ben je juist wat langer? Dan kan het juist fijner zijn om een bredere massagetafel te gebruiken. Kortom, ben je geen 1.80m? Kies dan niet voor een massagetafel met een breedte van 76 cm. 
  • Type behandeling - Ga je je vooral bezig houden sport- en herstelmassages? Of focus je juist meer op ontspanningsmassages, holistische massages of schoonheidsbehandelingen? Het type behandeling dat je uitvoert is een belangrijke factor in de breedte van je massagetafel.
    • Bij zwaardere massages (sport- en herstelmassages), is het vaak fijner om een smallere massagetafel te hebben. Bij dit soort massages zet je meer kracht. Hoe breder de tafel, hoe verder je over je cliënt heen moet reiken. In combinatie met kracht zetten, zorgt dit bij jou als masseur voor meer belasting van je onderrug. Bij een smallere tafel werk je dichter bij je eigen steunpunt. Hierdoor is de belasting op je onderrug minder. 
    • Bij lichtere massages (ontspannings-/ holistische massages), is het ook mogelijk een bredere massagetafel te kiezen. Bij lichtere massages zet je meestal minder kracht, waardoor je onderrug minder belast wordt als je over je cliënt heenreikt. 
  • ComfortVeel mensen vragen zich af of een smallere massagetafel niet minder comfortabel is voor de cliënt. Sommige mensen zijn zelfs bang dat mensen zich onveilig voelen op een smalle massagetafel. Het antwoord hierop is dat je de juiste balans moet vinden. Echter zijn er met een smalle massagetafel ook een paar dingen die je kunt doen om het comfort van je cliënt te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een hoofdsteun, armplankje of armpanelen. 
  • Mobiliteit - De breedte van een massagetafel is ook erg belangrijk wanneer je deze regelmatig meeneemt. Zo is een te brede massagetafel veel moeilijker te tillen. Als je bijvoorbeeld een massagetafel hebt met een breedte van 76cm en je binnenbeenlengte is 66 cm, dan is het erg lastig om de massagetafel op te tillen. Hierdoor voelt de massagetafel een stuk zwaarder aan, zelfs wanneer het gewicht gelijk is. 

2. De juiste hoogte van een massagetafel

Een andere belangrijke factor in je keuze voor de juiste massagetafel is de hoogte. Koop nóóit een massagetafel die niet is te verstellen in hoogte. 

Tenzij je precies weet welke hoogte geschikt voor je is en je dit nooit aanpast, gaat dit op de lange termijn een probleem vormen in het behandelen van je cliënten. 

Daarnaast is een massagetafel die niet in hoogte te verstellen is vaak een teken dat de massagetafel niet goed is gefabriceerd. Doordat de massagetafel niet in hoogte te verstellen is, kan er door de fabrikant worden bespaard op kosten.

Bij het kiezen van de juiste hoogte van een massagetafel moet je de juiste range voor ogen hebben. Meestal zijn massagetafel te verstellen tussen de 55 cm en 85 cm.

Als je echter enorm lang bent (lees: 1.90m of langer), dan is een maximale hoogte van 85cm niet hoog genoeg. In dit geval kun je kiezen voor onze Belverde massagetafel met extra lange poten tot 89cm. Let bij een hoge hoogte wel op dat de massagetafel een dwarspaneel heeft, maar hier later meer over. 

Vaak kun je de massagetafels op twee manieren in hoogte verstellen:

  1. Een draaiknopsysteem - dit systeem wordt over het algemeen gebruikt voor houten massagetafels;
  2. Een drukknopsysteem - dit systeem wordt over het algemeen gebruikt voor aluminium massagetafels.

In onderstaande video's zie je hoe beide systemen werken.

Draaiknopsysteem

Drukknopsysteem

3. De stabiliteit en stevigheid van een massagetafel

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden met betrekking tot de stabiliteit en stevigheid van een massagetafel. 

Mensen denken vaak dat het draaggewicht het belangrijkste is van een massagetafel. Echter is het ons opgevallen dat fabrikanten hier vaak niet de waarheid over vertellen, en ten onrechte een te hoog draaggewicht aangeven. 

Kijk in plaats daarvan naar:

  1. Breedte van de poten. Onze economy massagetafel poten hebben een breedte van 32mm, onze premium massagetafel poten hebben een breedte van 35mm. Écht goedkope tafels hebben een pootbreedte van 28mm. 
  2. Dikte van het dwarspaneel / reiki paneel (dit is het paneel aan de voor- en achterkant van de massagetafel). Onze economy massagetafels hebben een dikte van 5mm, onze premium tafels van 6mm. Goedkope tafels hebben een dikte van 3mm.
    1. Over het verschil van een dwarspaneel en reiki paneel later meer in deze blog! 
  3. Stabilisatorbalken. Al onze massagetafels hebben twee extra stabilisatorbalken, waardoor de massagetafel op 4 extra plekken wordt versterkt. 

Voorbeeld dwarspaneel:

Voorbeeld stabilisatorbalk:

Je kunt de stabiliteit van een massagetafel vrij gemakkelijk testen:

  1. Ga naar een hoek van de massagetafel toe en leg je handen op elkaar op de massagetafel
  2. Zet kracht door de massagetafel van je af te duwen
  3. In de perfecte situatie verschuift de massagetafel niet meer dan 3 tot 4 cm

4. Het juiste gewicht van een massagetafel

Als je je massagetafel regelmatig meeneemt, is het gewicht ervan erg belangrijk. Het gewicht van een inklapbare massagetafel varieert gewoonlijk tussen de 11 en 23 kg. Dit wordt voor het grootste gedeelte bepaald door het ontwerp, de afmetingen en de materialen van de massagetafel. 

Als je veel op locatie werkt en de massagetafel dus regelmatig moet meenemen, kun je het beste kiezen voor een massagetafel van niet meer dan 16 kg. Het beste is het natuurlijk om een massagetafel te kiezen die zo licht mogelijk is, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. 

Er zijn drie manieren hoe je kan zorgen dat je tafel zo licht mogelijk is:

  1. Kies voor een aluminium massagetafel in plaats van een houten massagetafel.
  2. Kies voor een massagetafel zonder rugleuning. De extra zones, waardoor een deel van de massagetafel rechtop gezet kan worden, zorgt er namelijk voor extra gewicht (gewoonlijk 2 of 3 kg).
  3. Kies voor een massagetafel met kleinere afmetingen. Maar onthoud: dit kan wel onpraktisch zijn tijdens het behandelen van grotere cliënten. 

Premium aluminium massagetafels zijn vaak duurder. Alhoewel de extra €100,- in het begin misschien wat veel klinkt, zal het in je carrière waarschijnlijk een van de beste investeringen zijn die je ooit zult maken.

Als je kiest voor een goedkopere massagetafel kun dat tot blessures van jou als masseur zorgen. Een lichtere massagetafel vergroot je werkcomfort en zorgt voor minder belasting op je rug. Hierdoor kun jij weer meer focussen op het laten groeien van je praktijk! 

5. Het matras en de stoffering van een massagetafel

De stoffering en de vulling van het matras van je massagetafel zijn enorm belangrijk voor het comfort van je cliënten en voor je efficiëntie tijdens behandelingen, maar ook voor de levensduur van je massagetafel. 

De juiste stoffering voor een massagetafel

De stoffering bepaalt hoe de massagetafel op de huid aanvoelt. Goedkopere massagetafels hebben vaak een stoffering van lage kwaliteit om de kosten van de tafel te kunnen drukken. Zo zal een dunne stoffering gemakkelijker scheuren. Het grote nadeel is dat scheuren in de stoffering nooit onder de fabrieksgarantie van een massagetafel zullen vallen. 

Je bent dus op zoek naar een stoffering van hoge kwaliteit die prettig op de huid aanvoelt. Er is een makkelijke manier om de kwaliteit van de stoffering te achterhalen:

  1. Knijp in de stoffering van de massagetafel en draai de stoffering een kwartslag. 
  2. Laat los en kijk hoe de stoffering eruitziet. In de perfecte situatie is de stoffering snel weer terug in zijn oorspronkelijke positie en zie je er niets meer van. 

Voor de stoffering van een massagetafel worden er gewoonlijk twee materialen gebruikt:

  • Pvc-vinyl-leer - dit materiaal wordt in het algemeen als goedkoper beschouwd. Dat gezegd hebbende zijn er ook professionele massagetafels met een pvc-stoffering. Dit, omdat deze stoffering wat harder aanvoelt, wat weer erg fijn is bij sportmassages en medische massages.
  • PU-leer -  dit materiaal is gewoonlijk iets duurder en wordt vaak als een luxere stoffering beschouwd. Ook vanuit een milieuoogpunt is dit type stoffering beter, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van chloride tijdens de productie. Daarnaast is PU-leer makkelijker schoon te houden en voelt het zachter en comfortabeler op de huid aan dan pvc-vinyl-leer.
    • Er zijn veel verschillen in de kwaliteit van PU leer. Bij Zengrowth.nl maken we onderscheid tussen 'Standaard' PU-leer en 'Premium' PU-leer. De kwaliteit van PU leer wordt bepaald door de grote van de korrels in het leer. Hoe groter de korrels, hoe lager de kwaliteit.  

Verschil in kwaliteit PU leer (ons premium PU leer heeft nog kleinere korrels):

Het juiste matras voor een massagetafel

Een veelvoorkomende misvatting is dat mensen denken dat een dikker matras en vulling automatisch betekent dat een massagetafel van hogere kwaliteit is. Dit is echter niet waar! Alhoewel de dikte van het matras wel een belangrijke factor is, is het nog veel belangrijker om te kijken naar de kwaliteit van het schuim dat wordt gebruikt. 

Het grote nadeel hiervan is dat er geen standaarden zijn die iets zinnigs vertellen over de kwaliteit van het schuim. Het is van belang om te kiezen voor een matras met een vulling die bestaat uit meerdere schuimlagen als je voor een massagetafel van extreem hoge kwaliteit wilt gaan. 

Hierbij hoort de bovenste schuimlaag een lage dichtheid te hebben, waardoor het niet drukt op de contactdelen van het lichaam (schouders, heupen) en op de juiste manier het lichaam ondersteunt voor optimaal comfort.

De onderste schuimlaag hoort dan juist een hoge dichtheid te hebben. Deze onderste laag geeft juist veel ondersteuning als je als masseur wat meer druk zet. Dit voorkomt dat de cliënt het hout aan de onderkant van de massagetafel gaat voelen, wat vaak het geval is bij goedkopere massagetafels. 

Ons carefoam (zie hierboven) is hierin de beste oplossing. Hierbij heb je het beste van beide werelden! 

Als je dus een massagetafel ziet met een vulling van 10 cm, waarbij er niets wordt verteld over de schuimlagen en de kwaliteit van het schuim, moeten er alarmbelletjes te gaan rinkelen. De kans is namelijk groot dat de kwaliteit van het schuim erg laag is. 

Ook het type behandeling is erg van belang. Zo is het bij zwaardere massages juist beter om een vulling te hebben die voornamelijk bestaat uit schuim met een hoge dichtheid. Je wilt niet dat je enkel het schuim van de vulling aan het verplaatsen bent wanneer je druk uitoefent. In plaats daarvan wil je juist druk uitoefenen op de cliënt, om de kwaliteit van je behandeling te kunnen vergroten. 

Bij lichtere massages kun je kiezen voor een vulling met schuim met een lagere dichtheid, omdat dit meer comfort aan je cliënten biedt. Bij deze massages is het bovendien vaak minder van belang om veel druk op de cliënt uit te oefenen. 

Voor een professionele massagetafel, kun je het beste kiezen voor een massagetafel met een vulling van minstens 5 cm. Hierdoor vergroot je het comfort van je cliënten en zorg je ervoor dat je massagetafel jarenlang mee zal kunnen gaan. 

6. Reikipanelen voor je massagetafel

Als laatste is er nog één belangrijke factor waar je op moet letten bij de aanschaf van een massagetafel en dat zijn de panelen aan de onderkant van een massagetafel.

Het nadeel van een dwarspaneel is echter dat je je knieën niet onder de massagetafel kwijt kunt als je een behandeling bij het hoofd of de voeten uitvoert en hier zelf bij zit. Als je dan gebruik maakt van een zadelkruk, moet je voorover hangen tijdens de behandeling, waardoor je last kunt krijgen van je rug.

Vrijwel al onze massagetafels maken in plaats daarvan gebruik van reikipanelen.

Reiki panelen geven extra beenruimte, waardoor je je knieën gemakkelijk kwijt kunt onder de massagetafel. Het gaat echter iets ten koste van de stabiliteit, maar dat is alleen een probleem als de tafel hoog staat.

Als je bij een tafel met reiki panelen dus gebruik maakt van een zadelkruk, hoef je niet meer voorover te hangen tijdens een behandeling en geen last krijgt van je rug. 

Het gebruik van reikipanelen is voornamelijk van belang bij gezichtsbehandelingen, reiki en voetreflexologie

Voor hoogtes onder de 85cm, biedt een reiki paneel voldoen stabiliteit. Zolang de rest van de tafel wel gewoon aan alle eisen voldoet (brede poten, dikke panelen, stabilisatorbalken).

Voor hoogtes boven de 85cm, kan het misschien toch beter zijn te kiezen voor een tafel met dwarspanelen. 

Massagetafel met reikipanelen:

Drie veelvoorkomende fouten bij het kopen van een massagetafel

Hopelijk heeft dit stappenplan je geholpen met het zoeken naar de juiste massagetafel voor jouw persoonlijke situatie. Als laatste willen we graag nog drie veelvoorkomende fouten bij het kopen van een massagetafel met je delen:

  1. Het kiezen voor een tafel met drie of vier zones, terwijl deze niet worden gebruikt.
  2. Niet kijken naar de afmetingen van de tafel.
  3. Het kopen van een massagetafel van onder de €120 om daarna binnen enkele maanden een nieuwe tafel te moeten kopen omdat de tafel versleten is.

Ben je een therapeut of masseur en je gaat beginnen met het geven van voetreflextherapie maar, je weet niet welke massagetafel je het beste kan aanschaffen? Lees dan hier onze 4 eenvoudige stappen om een massagetafel te kiezen voor voetreflexmassages.

Waarom een massagetafel bij ZenGrowth kopen?

Bij Zengrowth.nl focussen we op kwalitatief goede producten tegen een scherpe prijs. Al onze inklapbare massagetafels komen met minstens 2 jaar garantie om de kwaliteit te kunnen waarborgen.

Verder worden de meeste modellen direct uit voorraad geleverd en kun je ze altijd binnen 30 dagen retourneren. 

Onthoud: Een massagetafel van hoge kwaliteit zal in het begin misschien klinken als een flinke investering, maar zal op de lange termijn extra geld opleveren. De kosten van een massagetafel liggen veel lager dan de baten! 

Laten we samen een rekensom doen. Je hebt een praktijk en geeft gemiddeld 5 behandeling per week, dat zijn 260 behandelingen per jaar. Een premium massagetafel gaat met die intensiteit minstens 10 jaar mee. Dus dat zijn 2600 behandelingen.

Een massagetafel van €400 heeft dan een kosten van ±€0.15 per behandeling. Op een bedrag van €60 per behandeling, is dat echt niets.

Met een premium massagetafel vergroot je het comfort van je cliënten, waardoor je makkelijk 5 of 10 euro meer per massage kunt vragen. 

Tevens zorg je voor je eigen werkcomfort, wat ook zeker belangrijk is bij het uitvoeren van vele behandelingen over de jaren heen!

Weet je nog niet wat je moet kiezen? Bekijk dan onze keuzehulp. 

 

Wellicht vind je deze producten interessant

ZENGROWTH Inklapbare Massagetafel Nimman Zwart 71cm
Massagetafel Nimman Zwart 71cm
ZENGROWTH Inklapbare Massagetafel Nimman Zwart 71cm
409,00
Massagetafel met Rugleuning. Stevig, Zacht & Comfortabel. Nette Afwerking. Massagetafel met Rugleuning. Stevig, Zacht & Co...
Uitgewerkt tot in de kleinste details ZenGrowth Nimman is een hoge kwaliteit opvouwbare massagetafel die in samenwerking met DeMassageWinkel is ontworpen. Bij het ontwerpen van deze tafel, hebben we alle feedback die we van onze klanten hebben gekregen meegenomen, met als eind...
Tweedekans ZENGROWTH Massagetafel Artarmon Marineblauw 63.5cm
Massagetafel Artarmon Marineblauw 63.5cm
Tweedekans ZENGROWTH Massagetafel Artarmon Marineblauw 63.5cm
359,10 399,00
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen.
Let op: dit product is een 2e kansje en kan lichte gebruikerssporen bevatten Ook bij ZenGrowth kampen we met producten die om wat voor reden dan ook worden teruggestuurd en niet meer als nieuw verkoopbaar zijn. Echter vinden wij het vanuit een milieuoogpunt zonde om deze produ...

Zojuist bekeken