decor
Knierol/voetenrol gebruiken: alles wat je moet weten

Het is belangrijk om het jouw cliënt zo comfortabel mogelijk te maken tijdens een massage. Verschillende massage-accessoires kunnen je daarbij helpen. Met name het gebruik van knierollen en voetenrollen kunnen ervoor zorgen dat het gevoel van comfort en luxe tijdens een massage verhoogd wordt. Het gebruiken van deze rolkussens kan jou als masseur ook helpen om jouw massage beter uit te kunnen voeren. Ook kunnen knierollen en voetenrollen handig zijn bij andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld bij yoga of rekoefeningen.

Wanneer je gebruik maakt van een knierol of voetenrol voor massagedoeleinden, is het goed om te weten dat ze ongeveer de lengte hebben van de breedte van een reguliere massagetafel. De knierollen en voetenrollen van ZenGrowth hebben een lengte van 65 cm en zijn gemaakt van kwalitatief vinyl of PU-leer. We hebben er ook hoezen voor, bijpassend bij de hoeslakens. Dit zorgt voor meer hygiëne en een langere levensduur van jouw knierollen en voetenrollen!

Voetenrol, knierol of toch een rolkussen, bolster, massagekussen of …?

Massage knierol

Kussens in de vorm van een rol hebben verschillende namen. Zo worden ze voetenrollen, knierollen, rolkussens, bolsters en massagekussens genoemd. En waarschijnlijk zijn er nog wel meer namen voor. Wij gebruiken de termen voetenrol en knierol om aan te geven wat de hoogte van de rol is. Een halfhoge rol gebruik je vaak om bij cliënten onder de knieën te plaatsen. Vandaar de term knierol. Het kussen dat je onder de voeten plaatst is over het algemeen hoger. Vandaar dat wij onze ronde kussens voetenrollen noemen. Uiteraard ben je vrij om het kussen van je keuze te gebruiken op welke manier je zelf wilt. Zo is een knierol ook handig om de nek te ondersteunen en een voetenrol om een zwangere dame in zijlig te kunnen masseren.

Hoe gebruik je een knierol?

Een knierol is een halfhoog en halfrond rolkussen. Een knierol wordt met name gebruikt om onder de knieën te plaatsen wanneer cliënten op hun rug liggen tijdens de massage. Door de knieën wat hoger te leggen door een knierol te gebruiken, kantelt het bekken wat minder naar voren als de cliënt op zijn rug ligt. Hierdoor vlakt de onderrug af en neemt daarmee de belasting op de onderrug af. Een ander voordeel is dat deze houding een heel ontspannen houding is. Mensen vinden het over het algemeen comfortabeler liggen dan volledig gestrekt liggen. En hoe comfortabeler iemand ligt, hoe meer ontspannen en hoe meer effect van jouw massage.

Een bekend alternatief gebruik van een knierol is het gebruik onder de nek. De hoogte van een voetenrol is ideaal om het hoofd en de nek te ondersteunen. Hierdoor zijn de nekspieren meer ontspannen. Ook heb je waarschijnlijk gemerkt dat veel mensen het niet prettig vinden om zonder iets onder hun hoofd op de rug te liggen. Met name bij mensen met een hoge bloeddruk kan deze houding zorgen voor druk op het hoofd. Door een knierol onder het hoofd te plaatsen, neemt dit gevoel af.

Uiteraard is het mogelijk om een knierol als een voetenrol te gebruiken en hem onder de voeten te plaatsen bij een cliënt in buiklig. Deze knierol is zoals gezegd wel wat lager dan een voetenrol, dus bij cliënten met wat grotere voeten heb je kans dat dit iets minder comfortabel ligt dan bij het gebruik van een voetenrol.

Hoe gebruik je een voetenrol?

Een voetenrol is een wat hogere rol dan een knierol en meestal volledig rond. Een voetenrol wordt met name gebruikt om onder de voeten te plaatsen als de cliënt op de buik ligt tijdens de massage. Doordat de voeten door de voetenrol wat hoger liggen, wordt de rek van de kuitspieren en de hamstrings afgehaald en ontspannen deze spieren zich meer. Hierdoor is het gemakkelijker deze spiergroepen wat dieper te masseren. Ook is deze houding prettiger voor de onderrug. Het haalt de druk van de onderrugspieren af.

Een bekend alternatief voor het gebruik van de voetenrol, is het gebruik hiervan bij het masseren van een zwangere dame in zijlig. Door het bovenste been op de voetenrol te plaatsen, blijft het bekken en dus ook de onderrug recht. Ook voor mensen die het vervelend vinden om op hun buik te liggen of dit door bijvoorbeeld ernstige rugklachten niet kunnen, is dit een prettige houding. Ook kunnen hoogzwangere vrouwen het prettig vinden om een voetenrol onder de buik te plaatsen bij het liggen in zijlig.

Uiteraard kan een voetenrol ook onder de knieën gebruikt worden en derhalve dus als een knierol.

Andere mogelijkheden die niets met massage te maken hebben

Hoewel voetenrollen en knierollen voornamelijk bij massages gebruikt worden, kunnen ze ook worden gebruikt bij bijvoorbeeld yoga. Bij bepaalde yogaposities kan een rolkussen extra comfort bieden en helpen om het lichaam nog meer te doen ontspannen. Daarnaast kan een knierol of voetenrol ook gebruikt worden om gewicht te verdelen en pijn of ongemak te doen verlichten. Of het nu gaat om massages, yoga of andere fysieke activiteiten, een knierol/voetenrol is een geweldige manier om comfort te vergroten!

 

Wellicht vind je deze producten interessant

Zojuist bekeken