decor
Kruidenstempelmassage

Kruidenstempelmassage wordt steeds populairder. Het is een goede manier om op een redelijk makkelijke en laagdrempelige manier het aanbod in jouw massagepraktijk te vergroten. Maar wat is een kruidenstempelmassage precies? En hoe gebruik je kruidenstempels op de juiste manier? We hebben alles over dit onderwerp voor je op een rijtje gezet.

Wat is een kruidenstempelmassage?

Een kruidenstempelmassage is een massage waarbij gebruik gemaakt wordt van kruidenstempels. Kruidenstempels zijn katoenen buideltjes gevuld met diverse kruiden. Deze kruiden worden samengesteld aan de hand van eeuwenoude Oosterse recepten. Vaak wordt hieraan nog een essentiële olie toegevoegd, om een extra effect aan de massage te kunnen geven. Doordat deze kruidenstempels verwarmd worden, komt de geur van de geneeskrachtige kruiden optimaal vrij.

Effect

Door met deze geurige en warme kruidenstempels te masseren, zorgt dit voor een diepe ontspanning van de spieren, goede doorbloeding van de huid en het opheffen van blokkades. De geur van de kruiden zorgt voor een totale ontspanning van lichaam en geest en brengt je cliënt volledig in balans. Het is een ideale massage bij lusteloosheid, stress en vermoeidheid.

Oorsprong

De kruidenstempelmassage komt oorspronkelijk uit Azië. Hier worden al eeuwenlang kruidenstempels gebruikt bij de traditionele geneeskunde en ayurvedische behandelingen. De kruidenstempelmassage wordt ook steeds bekender in de westerse wereld en wordt in steeds meer massagepraktijken en spa’s aangeboden. Een goede toevoeging dus voor jouw massagepraktijk!

Welke soorten kruidenstempels zijn er?

Er zijn verschillende soorten kruidenstempels afhankelijk van wat jij voor effect bij de massage wilt bewerkstelligen. Het is belangrijk om er op te letten dat de kruidenstempels gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten. Let er dus ook op dat de stempel zelf van katoen is en niet van een synthetische stof.

Eeuwenoud, natuurlijk recept

De kruiden die in de kruidenstempel zitten moeten ook puur natuur zijn, zonder conserveringsmiddelen. De kruiden die wij in onze kruidenstempels gebruiken zijn op basis van een eeuwenoud Thais recept samengesteld. Onze Kruidenstempel Origineel is een unieke mix van een eeuwenoud Thais recept en bevat alleen puur natuurlijke kruiden. In onze webshop zijn de kruidenstempels verkrijgbaar in verschillende gewichten, zodat je altijd de juiste maat kunt kiezen voor je massage.

Kruidenstempelmassage

Gewicht

Er zijn ook verschillende soorten qua gewicht van de kruidenstempels. Zo zijn ze er van 200 en 150 gram voor gebruik op bijvoorbeeld de rug en de benen. Voor het gezicht en andere kleine oppervlakten van het lichaam wordt gebruik gemaakt van kruidenstempels van 50 en 100 gram.

Afhankelijk van waar je je kruidenstempelmassage wilt uitvoeren en welk effect je ermee wilt bereiken, kies je dus de juiste soort kruidenstempels die daarbij passen.

Het verwarmen van kruidenstempels

Kruidenstempels verwarmen kan op verschillende manieren. Bij al deze manieren is het vooral belangrijk dat je controleert of de kruidenstempel niet te warm is door deze even te voelen op je eigen pols. Zo voorkom je brandplekken op de huid van je cliënt.

5 methoden om de kruidenstempels te verwarmen:

1. Hotstoneheater met inleg. Kruidenstempels verwarmen is ideaal in een hotstoneheater. Zorg ervoor dat je kruidenstempels niet in het water liggen, dus leg ze op een rekje. Verwarm de kruidenstempels 15-20 minuten. Het voordeel van deze manier is dat je een kruidenstempel warm kan houden op het moment dat je met een andere kruidenstempel masseert. Zo kan je deze kruidenstempels wisselen als de kruidenstempel tijdens je massage afkoelt.

2. Magnetron. Het is mogelijk om de kruidenstempels in de magnetron te verwarmen. Het is wel wat minder praktisch in het gebruik, omdat je de kruidenstempel niet warm kan houden in de magnetron, maar deze opnieuw erin moet plaatsen als het is afgekoeld. Voor het beste effect, dompel de kruidenstempel onder in water en plaats deze gedurende 1-2 minuten in de magnetron.

3. Stoomkoker/rijstkoker. Een makkelijke manier om kruidenstempels te verwarmen is door een stoomkoker of rijstkoker te gebruiken. De kruidenstempels verwarm je dan door middel van stoom. Hierdoor komt de geur van de kruiden goed vrij. Door deze manier van kruidenstempels verwarmen te gebruiken is het ook gemakkelijk om ze warm te houden. Plaats ze 15-20 in de stoom-/rijstkoker om ze voldoende op te warmen.

4. Boven een pannetje water. Door middel van een pannetje met kokend water met daarop een metalen vergiet, is het mogelijk om de kruidenstempels warm te stomen. Dit kan echter alleen als je de mogelijkheid hebt om in je praktijk een pannetje water op te zetten. Dit is tevens ook de minst veilige manier in verband met het kokende water.

5. Handdoekverwarmer. Het is mogelijk de kruidenstempels in een handdoekverwarmer op te warmen. Een handdoekverwarmer werkt niet met stoom en is dus een ‘droge’ verwarmer. Om het meeste effect van je kruidenstempels te hebben, is het daarom aan te raden de kruidenstempels wat nat te maken voordat je ze in de handdoekenverwarmer plaatst.

Zelf kruidenstempels maken

kruidenstempel citroengras

Het is mogelijk om zelf kruidenstempels te maken, echter is dit best wel bewerkelijk. De samenstelling van de kruiden kan je zelf aanpassen. Het is wel belangrijk om kennis te hebben van de kruidenleer als je zelf kruidenstempels gaat maken. Sommige kruiden versterken elkaar en andere werken elkaar tegen.

Om zeker te zijn dat je een kruidenstempel hebt die het juiste effect aan jouw massage kan geven, is het dus beter en gemakkelijker om kruidenstempels te kopen in plaats van zelf kruidenstempels te maken. Let er wel op welke je kiest, want niet alle kruidenstempels zijn even natuurlijk of effectief. Kies voor kruidenstempels met natuurlijke ingrediënten die gemaakt zijn op basis van de oorspronkelijke recepten. Zo weet je zeker dat jouw kruidenstempelmassage het meeste effect heeft! 

Veelgestelde vragen over kruidenstempelmassage

Wat heb je nodig voor een kruidenstempelmassage?

Je hebt verschillende dingen nodig voor een kruidenstempelmassage. Natuurlijk de kruidenstempels zelf, een hotstoneheater met inleg of stoomkoker (of een andere manier om ze te verwarmen), een massagetafel met accessoires en eventueel natuurlijke massageolie.

Kruidenstempels. Om een kruidenstempelmassage te geven heb je een aantal dingen nodig. Natuurlijk de kruidenstempels zelf. Het is aan te raden om er twee per behandeling te gebruiken. Voordat je start met de kruidenstempelmassage warm je ze beide op. Als je met je kruidenstempelmassage bezig bent, koelt de stempel weer af. Het is prettig om na een minuut of vijf deze stempel te kunnen wisselen met een warme kruidenstempel en de gebruikte kruidenstempel weer opnieuw op te warmen. Zo heb je gedurende de hele kruidenstempelmassage een warme kruidenstempel tot je beschikking.

Verwarmer. Je hebt dan ook iets nodig om de kruidenstempels in op te warmen. Zoals hierboven beschreven is dat het makkelijkst in een stoom-/rijstkoker of een hotstoneverwarmer met een uitbreiding.

Natuurlijke massageolie. Als je tijdens je kruidenstempelmassage gebruik wil maken van olie, dan is het aan te raden hier natuurlijke massageolie voor te gebruiken en geen synthetische. Kies een olie die past bij je kruidenstempel, zoals de lavendelolie bij de lavendel kruidenstempel. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een neutrale massageolie om zo alle effect van de geur uit je kruidenstempel te halen.

Massagetafel en accessoires. Daarnaast heb je een massagetafel nodig en accessoires hiervoor. Het is aan te raden bij een kruidenstempelmassage gebruik te maken van een hoeslaken voor je massagetafel. Dit is hygiënisch, maar ook prettig voor je cliënt om op te liggen in plaats van een ‘kale’ massagetafel.

Je kan ook kiezen voor onderzoeksbankpapier, dit gebruik je eenmalig. Het onderzoeksbankpapier van Zengrowth voelt aan als textiel en is dus naast hygiënisch ook nog eens heel comfortabel voor je cliënt. Om het je cliënt verder zo comfortabel mogelijk te maken is aan te raden gebruik te maken van een voetenrol met een hoes eromheen.

Hoe vaak kun je een kruidenstempel verwarmen?

Voordat de geur en de werking van de kruidenstempel afneemt, is deze een keer of vier, vijf opnieuw te verwarmen. Dit is afhankelijk van hoelang je de kruidenstempel gebruikt. Gebruik je hem gedurende een kruidenstempelmassage van één of anderhalf uur? Reken er dan op dat je het wat minder vaak opnieuw kan gebruiken.

Naarmate de geur afneemt verliest de kruidenstempel zijn werking. Wegens hygiënische redenen is het aan te raden om een kruidenstempel maar bij één persoon te gebruiken of hier een hoesje of doekje omheen te doen. Wil je de kruidenstempel nogmaals gebruiken? Laat hem dan goed opdrogen en bewaar hem in de koelkast na gebruik. Zo blijft de werking het langst behouden.

Heb je een professionele massagepraktijk, dan is het aan te raden deze kruidenstempels mee te geven aan de cliënt en ze niet zelf te bewaren. Geef bijvoorbeeld als tip mee dat je cliënt hem na de massage in bad gebruikt. Zo kan de cliënt nog een keer van de kruiden genieten en heeft je massage een nog langer effect!

Hoelang duurt een kruidenstempelmassage?

Hoelang een kruidenstempelmassage duurt wisselt en is afhankelijk van je eigen voorkeur en die van je cliënt. Het is mogelijk om alleen een kruidenstempelmassage te doen, maar vaak zien we ook masseurs die de kruidenstempels voorafgaand aan een oliemassage gebruiken om het lichaam aan te zetten, de doorbloeding stimuleren en vast te laten ontspannen.

Het is ook mogelijk om juist na een andere massage de kruidenstempels te gebruiken. Zo kan je dus de behandeling zo indelen zoals jij en je cliënt prettig vindt.

Hoe gebruik je een kruidenstempel?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een kruidenstempel te gebruiken. Je kan een kruidenstempel met of zonder olie gebruiken. De kruidenstempel kan je gebruiken door ermee te masseren of hem te plaatsen op een pijnpunt.

Kruidenstempelmassage zonder olie. Door een kruidenstempel zonder olie te gebruiken, trekt de warmte van de kruidenstempel rechtstreeks in de huid. Geef met druk een draaiende beweging met de stempel op de huid, maar zorg dat je op één plek blijft. Zo krijgt je cliënt geen schurend gevoel op de huid. Ga zo bijvoorbeeld de meridiaanlijnen langs of masseert de pijnlijke spieren, afhankelijk van het effect wat je met je kruidenstempelmassage wilt bereiken. Je kan de kruidenstempelmassage zonder olie ook gebruiken als begin van je (olie)massage. Zo zet je de doorbloeding vast aan en help je het lichaam dieper te ontspannen. Sluit dan af met bijvoorbeeld een ontspanningsmassage met olie.

Je kan een kruidenstempel gebruiken door hem te plaatsen op een pijnpunt van de cliënt. Zo trekt de warmte nog dieper in en hebben de kruiden rechtstreeks effect op het pijnpunt.

Kruidenstempelmassage met olie. Het is mogelijk om kruidenstempels met olie te gebruiken. Hier zijn eigenlijk twee manieren voor. Je kan de kruidenstempels na je oliemassage gebruiken om je massage een extra effect mee te geven en als afsluiting van je massage. Ook is het mogelijk om gedurende de kruidenstempelmassage met olie te werken. Zorg er dan voor dat je niet te weinig olie gebruikt, zodat de kruidenstempels niet gaan schuren op de huid. Gebruik natuurlijke olie, bijvoorbeeld de neutrale Verana massageolie of zoek een bijpassende geur. Door olie te gebruiken, kan je ook strijkende bewegingen maken met de kruidenstempels. Je gebruikt de stempels dan in plaats van je handen om mee te masseren. De warmte van de kruidenstempels en de geur zal je cliënt een diepe ontspanning bezorgen.

Kan ik zelf een kruidenstempelmassage geven?

Zeker en het is niet moeilijk. Bij een kruidenstempelmassage kan weinig misgaan zolang je ervoor zorgt dat de kruidenstempel niet te heet is. Probeer het eens uit en je zal zien dat een kruidenstempelmassage zeker een toegevoegde waarde heeft voor jouw massagepraktijk!

 

Wellicht vind je deze producten interessant

Kruidenstempel Origineel 200 gram
Kruidenstempel 200gr
Kruidenstempel Origineel 200 gram
8,49
Kwalitatieve kruidenstempels met lekkere geur. Ligt lekker in de hand. Kwalitatieve kruidenstempels met lekkere geur. ...
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen
Leverbaar in 2 tot 4 werkdagen
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Kwalitatieve kruidenstempels Ben je een professionele masseur en wil je starten met het geven van kwalitatieve kruidenstempelmassages? Of ben je een masseur en ben je toe aan nieuwe kruidenstempels van hoge kwaliteit? Dan geeft deze professionele, originele kruidenstempel uit ...
Kruidenstempel Origineel 150 gram
Kruidenstempel 150gr
Kruidenstempel Origineel 150 gram
8,29
Kwalitatieve kruidenstempels met lekkere geur. Ligt lekker in de hand. Kwalitatieve kruidenstempels met lekkere geur. ...
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen
Leverbaar in 2 tot 4 werkdagen
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Kwalitatieve kruidenstempels Ben je een professionele masseur en wil je starten met het geven van kwalitatieve kruidenstempelmassages? Of ben je een masseur en ben je toe aan nieuwe kruidenstempels van hoge kwaliteit? Dan geeft deze professionele, originele kruidenstempel uit ...
Hardloper
Kruidenstempel Origineel 100 gram
Kruidenstempel 100gr
Kruidenstempel Origineel 100 gram
7,99
Kwalitatieve kruidenstempels met lekkere geur. Ligt lekker in de hand. Kwalitatieve kruidenstempels met lekkere geur. ...
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen
Leverbaar in 2 tot 4 werkdagen
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Kwalitatieve kruidenstempels Ben je een professionele masseur en wil je starten met het geven van kwalitatieve kruidenstempelmassages? Of ben je een masseur en ben je toe aan nieuwe kruidenstempels van hoge kwaliteit? Dan geeft deze professionele, originele kruidenstempel uit ...

Zojuist bekeken