decor
Voetreflexmassage: alles wat je moet weten

Inhoudsopgave

 

Wat is een voetreflexmassage?

Deze eeuwenoude methode uit Azië is een alternatieve geneeswijze die vele gezondheidsvoordelen heeft voor het lichaam. Na een voetreflex massage voel je direct meer ontspannen maar ook voelen jouw voeten direct lichter en soepeler aan.

Bij een voetreflex massage wordt er druk uitgeoefend met een stok of met de handen op specifieke drukpunten waardoor de zenuwen in je lijf een signaal uit zenden naar allerlei delen in je lichaam. Deze drukpunten op de voet staan in verbinding met organen en andere delen van het lichaam.  Er wordt gezegd dat een voetreflex massage een zelfgenezend vermogen heeft en sommige aandoeningen kan verlichten.

Waar is een voetreflexmassage goed voor?

Een voetreflex massage is een massage die door middel van drukpunten op de voet het genezingsproces in werking zet, de energiestroom van het lichaam activeert maar ook de opname van zuurstof verbeterd. Tevens wordt er gezegd dat een voetenreflex massage de opname van voedingsstoffen, maar ook de afvoer van afvalstoffen verbeterd.

In Azië is de voetreflex massage de meest voorkomende massage die wordt gebruikt als behandeling voor slapeloosheid, rugpijn, hormonale klachten, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, pijn in de knie of voet en stress.

Voor wie is een voetreflexmassage geschikt?

Voetreflex massage is geschikt voor iedereen omdat dit een techniek is die ook kan worden toegepast wanneer je geen concrete klachten hebt.

Na een voetreflex massage voelen je direct meer ontspannen en jouw voeten voelen direct soepeler en lichter aan. Heb je last van acute klachten zoals rugpijn, migraine, vermoeidheid, menstruatieklachten, hooikoorts of stress? Dan is een voetenreflex massage een goed middel zijn om deze klachten te verminderen of zelfs laten verwijderen.

Ook zijn chronische klachten behandelbaar waaronder je verlichting zal ervaren. Het is zelfs mogelijk om door middel van voetenreflex massage jouw lichaam te laten reinigen na een narcose, ziekteperiode, als pijnbestrijding of voor het verhogen van de weerstand.

Wat is het verschil tussen massage en reflexologie?

Massage

Het doel verschilt van deze twee technieken. Bij een massage is het doel vaak om iemand te laten ontspannen en druk te verlichten door middel van rustgevende bewegingen van de handen. Door het kneden, strijken en roterende bewegingen bij een massage ontstaat er ontspanning in de spieren.

Reflexologie

Bij reflexologie heb je ook als resultaat ontspanning, alleen bij reflexologie is het ook gericht op het behandelen van bepaalde gedeeltes van de voeten waardoor verlichting ontstaat in de corresponderende organen.

Bij een voetenreflex massage wordt er ook meer gebruik gemaakt van drukkende en trillende bewegingen naast het kneden en strijken. Hierdoor bereik je de diepere lagen. Daarnaast heeft een voetreflexmassage nog een bijzondere functie namelijk het activeren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam door blokkades op te heffen. 

Voetreflex technieken versus massage technieken

Bij een massage wordt er meer gebruik gemaakt van rustgevende bewegingen van de handen. Door het kneden, strijken en roterende bewegingen bij een massage ontstaat er ontspanning in de spieren.

Bij een voetenreflexmassage wordt er ook meer gebruik gemaakt van drukkende en trillende bewegingen naast het kneden en strijken. Hierdoor bereik je de diepere lagen in de voet wat voor een langer effect zorgt.

Hoe vaak mag je een voetreflexmassage geven?

Hoeveel behandelingen je nodig hebt is afhankelijk van de klachten. Hoe lang bestaat de klacht, hoe wordt er omgegaan met de ondersteunende adviezen en hoe snel het lichaam de processen zelf weer overneemt.

Je kan het vergelijken met de behandelingen bij de fysiotherapeut, hoe vaster het zit des te meer behandelingen je nodig hebt. Echter in het algemeen na drie keer behandelen met tussenpozen van twee weken is de ultieme boost van jouw lichaam en geest. 

Sowieso is het dagelijks masseren van de voeten een supergezonde gewoonte. Hierdoor ontstaat er een betere doorbloeding en wordt je lymfesysteem gestimuleerd. Hierdoor kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Reacties tijdens en na een voetreflexmassage

Door een voetreflexmassage worden alle organen en allerlei delen in het lichaam. De eerste reacties na een behandeling die (tijdelijk) op kunnen treden zijn: meer plassen, meer transpireren of sterker ruikend zweet of een andere ontlasting. Het is daarom van belang om extra water te drinken na een behandeling. Na een behandeling kunnen de klachten ook eerst verergeren voordat ze afnemen. Deze zullen na verloop van tijd juist afnemen en meer in balans komen. 

Ook emotioneel kan een voetreflexmassage veel teweeg brengen waaronder een opgelucht gevoel, meer energie en beter slapen. Maar ook gevoelens van boosheid, helderheid of huilbuien kunnen ontstaan. Echter kan soms ook het tegenovergestelde plaatsvinden, zoals vermoeidheid omdat er meer bewustzijn is over wat het lichaam nodig heeft.

Wat mag een voetreflexmassage kosten?

Een voetreflexmassage of voetreflextherapie kost gemiddeld tussen de €37,50 en de €70. De prijs is afhankelijk van de aantal minuten de voetreflexmassage duurt. Soms wordt de behandeling in combinatie met een ontspannende massage aangeboden. De aanvullende voetreflexmassage duurt dan meestal 30 minuten. 

Voordelen van een voetreflexmassage

Voetreflexmassage is gericht op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van de mens. Er zijn vele voordelen na een behandeling: 

  • Ontspanning en vermindering van stress

  • Het verbetert je bloed- en energiedoorstroming in organen en weefsels

  • Verbetert aanvoer voedingsstoffen 

  • Ontgifting van het lichaam door de afvoer van de afvalstoffen

  • Verbetert de aanvoer van zuurstof wat genezing stimuleert

  • Hormonen komen meer in balans

  • Versterkt immuunsysteem en optimaliseert spijsvertering

  • Pijnverlichting bij klachten 

  • Bij chronische ziektes werkt een behandeling pijn verlichtend

  Waaruit bestaat een voetreflexbehandeling

  De behandeling begint vaak met een verfrissende voetenbad. Het is belangrijk dat de therapeut jouw onderbenen en voeten kunnen behandelen en dienen dus bloot te zijn. Terwijl je plaatsneemt in een ontspannende stoel wordt er druk uitgeoefend met een houten stok of met de handen op specifieke drukpunten. De bewegingen worden afgewisseld met drukkende en trillende bewegingen. Tevens zal de therapeut knedende en strijkende bewegingen uitoefenen op de voet en de onderbenen. Bij voetreflexologie worden er kleine hoeveelheden massageolie gebruikt. 

  Hoe lang duurt een voetreflexologie behandeling?

  Door therapeuten wordt er in het algemeen 3 verschillende tijdsduren aangeboden bij een voetreflexologie behandeling. Er kan gekozen worden voor 30 min, 45 min of 70 min. Vaak is de 30 minuten behandeling een snelle manier om te ontspannen en pijnklachten te laten verminderen. Vaak wordt een 30 minuten behandeling als supplement aangeboden bij bijvoorbeeld een ontspanningsmassage.

  Ben je een therapeut of masseur en wil je graag zelf voetreflexmassages geven? Je bent op zoek naar een massagetafel maar je weet niet welke geschikt is voor het geven van voetreflexmassages? Lees dan hier onze blog over massagetafels specifiek voor voetreflexmassages.

  Wellicht vind je deze producten interessant

  ZENGROWTH Inklapbare Massagetafel Nimman Mocca 71cm
  Massagetafel Nimman Mocca 71cm
  ZENGROWTH Inklapbare Massagetafel Nimman Mocca 71cm
  409,00
  Massagetafel met Rugleuning. Stevig, Zacht & Comfortabel. Nette Afwerking. Massagetafel met Rugleuning. Stevig, Zacht & Co...
  Uitgewerkt tot in de kleinste details ZenGrowth Nimman is een hoge kwaliteit opvouwbare massagetafel die in samenwerking met DeMassageWinkel is ontworpen. Bij het ontwerpen van deze tafel, hebben we alle feedback die we van onze klanten hebben gekregen meegenomen, met als eind...
  ZenGrowth Voetenrol Rond Beige
  Voetenrol Rond Beige
  ZenGrowth Voetenrol Rond Beige
  27,99
  Prettige handzame voetenrol. Niet te zacht of te hard. Comfortabel Prettige handzame voetenrol. Niet te zacht of t...
  Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
  Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
  Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen
  Leverbaar in 2 tot 4 werkdagen
  Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
  Onmisbaar in je praktijk Een knie- of voetenrol is een onmisbare accessoire in iedere praktijk. Een knie- of voetenrol helpt jouw cliënt om in een comfortabele positie te liggen, zodat de behandeling voor zowel jou als je cliënt prettiger verloopt. Een van de meest gebruikte m...
  ZenGrowth 100% Natuurlijke Abrikozenpit Olie 250ml
  Abrikozenpit Olie 250ml
  ZenGrowth 100% Natuurlijke Abrikozenpit Olie 250ml
  8,99
  Rijke abrikozenpitolie, optimaal absorberend en vitaminerijk. Rijke abrikozenpitolie, optimaal absorberend en...
  Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
  Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
  Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen
  Leverbaar in 2 tot 4 werkdagen
  Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
  Abrikozenpitolie uit Spanje Abrikozenpitolie is een essentieel onderdeel van de huidverzorging. De olie is rijk aan vitamines en heeft een perfecte textuur die zorgt voor een optimale absorptie voor de huid. Abrikozenpitolie bevordert ook de doorbloeding en is extreem mild, wa...

  Zojuist bekeken