decor
6 ideeën om tijdens de coronacrisis inkomen te genereren als masseur

Franklin D Roosevelt: "A smooth sea never made a skilled sailor"

De laatste paar weken zijn op zijn kortst gezegd 'intens' voor ons allemaal geweest. Hopelijk heb je al een moment gevonden om het tot jezelf te laten bezinken, want het lijkt erop dat dit voor de periode het 'nieuwe normaal' gaat worden. 

Als masseur of massagetherapeut is je hele carrière gebaseerd op het zorg geven aan anderen en heb je crisistijden als deze wellicht niet meteen meegenomen in je bedrijfsplan... Op het moment van schrijven van dit blog is het helaas niet mogelijk om te masseren met de nieuwe regel van 1.5 meter afstand houden. 

Dat brengt waarschijnlijk veel vragen met zich mee. Hoe ga je nu de boodschappen/huur/hypotheek betalen? Hoe zorg je ervoor dat bestaande klanten na deze crisis weer terug bij je komen? En wat zijn alternatieven om toch nog wat inkomen/cashflow te vergaren in deze tijden? 

Bij Zengrowth denken we hier graag met je over mee. Voor ons is het namelijk ook best simpel: als jij geen business hebt, hebben wij dat ook niet. Het is dus ook in ons eigen belang dat jij er in deze tijden weer zo snel mogelijk bovenop komt en dat je sterker uit deze situatie komt dan dat je erin ging! 

Met deze 6 ideeën hopen we je te kunnen inspireren om ook zelf een nieuwe stroom van inkomen te generen! 

1. Online consult

Voordat je begint met het geven van een online consult, is het belangrijk jezelf eerst eens het volgende af te vragen: waarom kwamen en komen cliënten überhaupt naar mijn massagepraktijk toe? Is het om stress of pijnklachten te verminderen? Of wellicht kwamen mensen bij je langs omdat ze in het algemeen gezonder en vitaler wilde leven. 

Zodra je je doelgroep in kaart hebt gebracht, kun je kijken naar wat voor soort online consult je zou kunnen aanbieden. Je cliënten kwamen namelijk naar je toe om een probleem op te lossen of te verminderen en het is niet dat dit probleem op wonderbaarlijke wijze is verdwenen met de coronacrisis. Sterker nog, het gemiddelde stresslevel zal nu zelfs hoger zijn. Probeer na te denken over hoe je in de huidige situatie dat probleem alsnog kunt oplossen. 

Hier zijn een paar creatieve ideeën die wij al langs zagen komen van andere masseurs.

Online zelfmassage

Wil je jouw klanten helpen met ontspannen? Geef dan een online workshop of consult over zelfmassage. Onderstaande video van praktijk Ener-Qi geeft je hier een voorbeeld van:

Uiteraard zijn veel van deze zelfmassagevideos al gewoon gratis online te vinden op YouTube. Je kunt dit zelf ook doen om wat naamsbekendheid te creëren of als klantbinding. 

Echter kun je zo'n video ook vele malen persoonlijker maken voor één van je cliënten, waar je misschien wel een vergoeding voor kunt vragen. Heeft een cliënt bijvoorbeeld een hevige pijn in de onderrug? Maak dan een video speciaal voor deze cliënt over hoe hij of zij de pijn in de onderrug zelf kan masseren of verlichten.

Je kunt er ook voor kiezen om het live samen te doen via Zoom of Skype, waarbij je jouw cliënt direct feedback kan geven! 

Online advies over gezondheid en supplementen

In tijden als deze wil iedereen maar één ding en dat is zorgen dat je gezond bent. Als masseur ben jij de expert op het gebied van gezondheid en daar kun je nu goed op inspelen.

Zo kun je bijvoorbeeld een webinar geven waarin je advies geeft over hoe je je immuunsysteem kunt verbeteren. Of wat dacht je vaneen consult via Skype of Zoom waarin je iemand persoonlijk advies geeft over supplementen die passen in zijn of haar situatie? Of misschien wel een online workshop yoga of meditatie? 

Online advies over ergonomisch zitten

Ben je een stoelmasseur en doe je veel bedrijfsmassages? Misschien dat je dan eens kunt nadenken over het aanbieden van een online webinar aan een bedrijf over hoe je thuis ergonomisch kunt zitten? Dit is uiteraard ook in het belang van het bedrijf, om de algemene bedrijfsproductiviteit te verhogen. 

Online advies om sportblessures te voorkomen

Ben je een sportmasseur? Wellicht dat je online advies kunt geven aan cliënten over hoe ze nu zelf sportblessures kunnen voorkomen. Veel mensen kunnen nu hun huidige sport niet beoefenen en gaan thuis wat trainen of trekken de hardloopschoenen aan. 

Veel mensen zullen andere spiergroepen gebruiken bij het thuissporten of hardlopen dan bij de sport die ze normaal beoefenen, waardoor de kans op blessures kan toenemen. Hierin kan jouw advies als sportmasseur nu juist van pas komen! 

2. Online cursus

Wil je nog net een stapje verder gaan en echt gaan kijken hoe je op de lange termijn een extra bron van inkomen kunt creëren? Dan is het wellicht een goed idee om alle kennis die je als therapeut hebt opgedaan over voeding, gezondheid, masseren, supplementen, zelfbewustzijn etc. etc. te documenteren in een online cursus! Het is namelijk zonde als al deze kennis verloren zou gaan! 

Nu hoor ik je al denken, ik ben een masseur/therapeut en geen programmeur. Als ik de hele dag achter de computer had willen zitten om een online cursus te coderen, dan had ik wel wat anders gedaan.

Gelukkig zijn er genoeg initiatieven en bedrijven die je hier maar al te graag ondersteunen! Zo kun jij voor een klein bedrag per maand zonder enige technische kennis een online cursus aan je cliënten aanbieden. 

Zo helpen de jongens van learnspot.online je graag met het opzetten van een online training. Niet alleen nemen ze het technische deel van het opzetten van een online training voor je uit handen, ze denken ook met je mee over de administratie en over hoe je jouw cursus online kunt verkopen. 

ControlPlus kan je hier ook mee helpen. Ook ondersteunen zij ondernemers op het gebied van onder andere abonnementsbeheer, facturatie, een webshop en administratie. 

3. Waardebonnen/cadeaubonnen

Dit is een idee wat momenteel veel wordt gebruikt in de horeca. Je kunt namelijk een cadeaubon of waardebon van je service aan je vaste cliënten verkopen. Om het extra aantrekkelijk te maken, kun je hier dan nog 10% korting op geven. 

Let hierbij wel op: dit is uiteraard gaan manier om inkomen te generen, gezien je in de toekomst een keer zult moeten masseren zonder dat je er dan voor betaald krijgt op het moment dat de waardebon wordt ingewisseld.  

Dat gezegd hebbende is het wel een goede manier om aan klantenbinding te doen en creëert het wat cashflow op de korte termijn. 

Daarnaast zou het je zelfs kunnen helpen met het krijgen van nieuwe klanten, want in deze tijden wilt iedereen voor elkaar zorgen. Verwoordt je actie als een verwenbon waarin je iemand anders kans geeft om voor een ander te zorgen. Hierbij een voorbeeld:

In deze crisistijden kennen we allemaal wel iemand die zichzelf helemaal uit de naad werkt. Of dat nu in de zorg is, in de supermarkt, in de agrarische sector of waar dan ook. Juist in deze tijden is het extra leuk om iemand te verassen met iets waaruit blijkt dat je echt om hem of haar geeft en dat je om hem of haar zorgt.

Bij [BEDRIJFSNAAM] willen we dit in deze tijden alleen maar promoten en geven wij daarom 10% korting op onze verwenbonnen. Dit is een waardebon die kun je kunt inwisselen voor een massage zodra onze massagepraktijk weer open gaat! 

4. Eigen webshop

Een eigen webshop, is dat niet een hoop gedoe en moet je daar niet supertechnisch voor zijn? Tegenwoordig hoeft dat echt niet meer! Met Shopify Lite heb je al voor $9 per maand een plugin die je aan je website kunt toevoegen. Heb je geen website? Dan kun je gemakkelijk je Facebookpagina omtoveren tot webwinkel met Shopify Lite! Klanten kunnen dan gemakkelijk via iDeal, Bancontact of creditcard betalen. 

Wil je het graag wat professioneler aanpakken en meteen je hele website vernieuwen? Kies dan voor het basis shopify pakketJe kunt zonder enige kennis van programmeren je website opzetten! Zengrowth.nl runt ook nog steeds op Shopify. 

Kappers zijn begonnen met het aanbieden van doe-het-zelf haarverfpakketjes, restaurants zijn begonnen met bezorging. Wat kun jij als masseur en gezondheidsexpert aanbieden aan je cliënten? Kijk eens in massagepraktijk! Wellicht heb je een handcrème, zeep of (etherische) olie die je aan je klanten kunt aanbieden in deze tijden. 

Op diverse Facebookgroepen zag ik al veel dingen voorbij komen:

5. Affiliate marketing

Wat is affiliate marketing? Onderstaand plaatje legt het je uit:

Veel grote websites (zoals bol.com) doen aan affiliate marketing. Ook bij Zengrowth.nl hebben wij sinds kort een partnerprogramma waarbij je 7,5% commissie ontvangt als iemand iets via jouw affiliatelink bestelt.

Geef je bijvoorbeeld al advies over supplementen of over voeding aan je cliënten? Of is een van je cliënten op zoek naar massageolie om nu zelf thuis te masseren? Dan kun je misschien gewoon aan je cliënten vragen of ze via jouw affiliatelink een bestelling kunnen plaatsen om een lokale ondernemer te steunen. Het kopen van een product via een affiliatelink kost namelijk niks extra's. 

6. Zoek naar alternatieven

Waarschijnlijk is dit iets waar je liever niet over nadenkt, maar soms is er gewoon echt geen andere optie. Wat deed je voordat je begon met masseren? Als je bijvoorbeeld in de zorg werkte, kunnen ze je daar momenteel hard gebruiken! 

Maar ook in andere sectoren is er momenteel genoeg werkgelegenheid, zoals in de agrarische sector. Veel Oost-Europese seizoensarbeiders kunnen nu hun land niet verlaten, waardoor veel boeren in de knoop raken met hun werk. Ook zij kunnen je hulp hard gebruiken in deze tijden! 

Wij van Zengrowth willen je in deze tijden in ieder geval graag helpen. Daarom hebben we een aparte Facebookgroep opgezet waarin we kijken waar nu juist de kansen liggen voor jou als masseur. Je kunt je helemaal gratis aanmelden! 

 

Zojuist bekeken