decor
8 Ingrediënten die je beter kunt vermijden in je massageolie

Massageolie is een essentieel onderdeel van een ontspannende massage. Echter, kan het etiket van een massageolie enorm veel afleiden van de werkelijkheid en wat er daadwerkelijk in zit.

Amandel massageolie met niet meer dan 20% amandelolie? 'Natuurlijke' massageolie met als hoofdbestanddeel paraffine? Het mag én het gebeurt! 

Het is dus cruciaal om de ingrediëntenlijst zorgvuldig te lezen, onze huid is ons grootste orgaan en verdient daarom de juiste verzorging!

In dit artikel helpen we je de ingrediëntenlijst van je massageolie te ontcijferen en bespreken we zeven ingrediënten die je beter kunt vermijden.

Het Lezen van INCI Ingrediënten in Cosmetica

Voordat we de specifieke ingrediënten bespreken, is het handig om te weten hoe je de ingrediëntenlijst van je massageolie leest. Volgens Europese wetgeving is het verplicht om de wetenschappelijke naamgeving van de ingrediënten van het product op het etiket te vermelden.

Gezien de naamgeving dus in het Latijns is en niet in het Nederlands, kan dat soms best lastig zijn om te ontcijferen. Hier helpen we je graag voor! 

INCI, wat staat voor International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, is een systeem voor het benoemen van cosmetische ingrediënten gebaseerd op hun wetenschappelijke namen.

Het ingrediënt dat het meest voorkomt staat aan het begin van de ingrediëntenlijst. Het ingrediënt dat het minst voorkomt staat aan het einde van de ingrediëntenlijst. 

Schadelijke ingrediënten in massageolie

1. Minerale Oliën

Minerale oliën zijn afgeleid van aardolie en zijn (helaas) nog vaak te vinden in massageoliën. 

Hoewel ze een glad gevoel geven, kunnen ze de huid afsluiten, waardoor deze niet meer kan ademen. Dit kan leiden tot verstopte poriën en huidirritaties, vooral bij mensen met gevoelige huid of huidaandoeningen zoals acne.

Verder beschermen ze de huid wel, maar hebben ze niet dezelfde huidvoordelen als natuurlijke oliën! 

Op de ingrediëntenlijst te vinden als: mineral oil, paraffinum (liquidum), paraffin (wax), petrolatum (vaseline), Petroleum oil

2. Kleurstoffen

Kleurstoffen worden toegevoegd om producten visueel aantrekkelijker te maken, maar ze voegen echt helemaal niets toe aan je massageolie.

Sommige kleurstoffen kunnen allergische reacties veroorzaken en de huid irriteren, vooral bij langdurig gebruik. 

Met name bepaalde massagebalsems willen wel eens een kleurstof toevoegen. 

Je hebt zowel kunstmatige (FD&C FDC, FD en D&C) als natuurlijke (op basis van bijv. ijzeroxide) kleurstoffen. 

Alhoewel natuurlijke kleurstoffen vaak weinig kwaad kunnen, raden we alsnog aan om dit vermijden. Gezien het nul toegevoegde waarde heeft voor je massages (de gemasseerde ligt immers op zijn buik en ziet de kleur van de olie of balsem niet).

Kunstmatige kleurstoffen zijn op de ingrediëntenlijst te vinden als: FD, FDC, FD&C colour.

Natuurlijke kleurstoffen zijn op de ingrediëntenlijst te vinden als: CI-1..., CI-2..., CI-4..., CI-5..., CI-6... & CI-7...

3. Parabenen

Parabenen zijn conserveermiddelen die worden gebruikt om de houdbaarheid van cosmetische producten te verlengen. Ze staan echter bekend om hun potentiële gezondheidsrisico's, waaronder hormoonverstoring.

Op de ingrediëntenlijst als: Isobutypraben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Methylparaben

4. Ftalaten

Ftalaten zijn chemische stoffen die vaak worden gebruikt om de geur van cosmetica te verbeteren. Ze kunnen echter schadelijk zijn voor de gezondheid en zijn gekoppeld aan hormonale verstoringen en vruchtbaarheidsproblemen.

Omdat de huid ftalaten gemakkelijk kan absorberen, is het beter om ftalaatvrije massageoliën te kiezen.

Op de ingrediëntenlijst als: di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP), dibutyl phthalate (DBP)

5. PEG

PEGs zijn synthetische chemicaliën die vaak worden gebruikt als emulgatoren en vochtinbrengende middelen in cosmetica, waaronder massageoliën. Ze helpen bij het verbeteren van de textuur en verspreiding van het product op de huid.

Echter zijn er zorgen omtrent de veiligheid van PEGs, vooral als het gaat om de huidabsorptie.

PEGs kunnen verontreinigd zijn met ethyleenoxide en 1,4-dioxaan, twee stoffen die bekend staan om hun mogelijk kanker verwekkende eigenschappen. Bovendien kunnen PEGs de huidbarrière verstoren, waardoor de huid vatbaarder wordt voor irritaties en allergieën.

Op de ingrediëntenlijst als: PEG-6, PEG-8, PEg-40, Peg-100, of Laureth sulfate, Coceth-7, Myreth-10, Myreth-3 laurate, Myreth sulfate, Isosteareth-200 palmitate, Almondeth-20

6. Siliconen

Siliconen worden veel gebruikt in cosmetische producten vanwege hun unieke eigenschappen: ze zijn glad, waterafstotend en vormen een beschermende laag op de huid. In massageoliën zorgen ze voor een zijdezachte textuur en gemakkelijke verspreiding over de huid.

Echter, zijn er flinke nadelen verbonden aan het gebruik van siliconen. Ze kunnen de huid afsluiten, waardoor poriën verstopt kunnen raken en de huid niet goed kan ademen. Dit kan problematisch zijn voor mensen met een gevoelige of acne-gevoelige huid.

Bovendien zijn sommige soorten siliconen moeilijk afbreekbaar in het milieu.

Op de ingrediëntenlijst als: Cetearyl Methicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Dimethicone Stearyl, Dimethiconol, Phenyl Trimethicone, Trimethylsilylamodimethicone.

7. Alcohol

Alcohol in cosmetica kan verschillende functies hebben en is niet per definitie iets slechts in je balsem / lotion / olie. Echter, het type alcohol en de concentratie ervan spelen een cruciale rol in hoe het de huid beïnvloedt. 

Sommige vormen van alcohol, zoals vette alcohols (bijvoorbeeld cetyl alcohol en stearyl alcohol), kunnen juist verzachtend en hydraterend werken. Andere vormen, zoals ethanol of isopropyl alcohol, kunnen - met name bij hogere concentraties - de huid uitdrogen en irriteren.

Dit is vooral zorgwekkend voor mensen met een gevoelige, droge of beschadigde huidbarrière, omdat het de natuurlijke lipiden van de huid kan aantasten.

Uitdrogende alcohols op de ingrediëntenlijst: Alcohol Denat, Ethanol, Ethyl alcohol, Benzyl alcohol en Isopropyl alcohol

8. Parfum

Niets is fijner dan een heerlijke ontspanningsmassage met een massageolie die bijvoorbeeld naar lavendel ruikt.

Hoewel het ingrediënt parfum op zichzelf niet iets slecht is, kan dat het wel zijn. Het wordt namelijk gebruikt als een soort 'verzamelnaam' van meerdere ingrediënten.

Onder de noemer van 'parfum' kan een fabrikant van alles in een product stoppen, zoals alcohol, ftalaten en nog veel meer troep, belachelijk hè? Maar uiteraard kan een fabrikant ook bepalen om alleen te werken met een parfum op natuurlijke basis

Dus, hoewel het ingrediënt parfum niet meteen iets slechts hoeft te zijn, is het verstandig om dit ingrediënt te vermijden als je niet 100% zeker weet of de parfum op natuurlijk basis is.

Op de ingrediëntenlijst als: Fragrance, Parfum

Lees dus altijd de ingrediëntenlijst

Het kiezen van de juiste massageolie is essentieel voor een fijne massage. Door bewust te zijn van de ingrediënten in je massageolie, kun je producten vermijden die schadelijk kunnen zijn voor je huid en gezondheid. En voorkom je dat je troep op je huid smeert.

Let dus niet op de mooie verpakking met de mooie ondertitel, maar kijk in plaats daarvan naar de INCI-lijst met ingrediënten van je massageolie. 

Op zoek naar een 100% natuurlijke massageolie zonder troep? Bekijk dan eens ons assortiment! 

Wellicht vind je deze producten interessant

ZenGrowth 100% Natuurlijke Zoete Amandelolie 1l
Zoete Amandelolie 1l
ZenGrowth 100% Natuurlijke Zoete Amandelolie 1l
17,99
Onmisbare amandelolie, stimuleert doorbloeding, mild voor de huid. Onmisbare amandelolie, stimuleert doorbloeding,...
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen
Leverbaar in 2 tot 4 werkdagen
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Zoete amandelolie uit Spanje Voor veel massagepraktijken is amandelolie onmisbaar. De olie heeft namelijk een goede viscositeit waardoor deze goed intrekt in de huid. Ook stimuleer zoete amandeolie de doorbloeding en is deze erg mild, waardoor de kans op een allergische reacti...
ZenGrowth 100% Natuurlijke Druivenpitolie 1l
Druivenpitolie 1l
ZenGrowth 100% Natuurlijke Druivenpitolie 1l
18,99
Dé perfecte geurloze massageolie voor cliënten met een notenallergie Dé perfecte geurloze massageolie voor cliënten ...
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen
Leverbaar in 2 tot 4 werkdagen
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Franse Druivenpitolie uit Nimmes Voor veel massagepraktijken is druivenpitolie een uitstekende vervanger voor zoete amandelolie voor mensen met een notenallergie. De olie heeft namelijk, net als amandelolie, een goede viscositeit waardoor deze goed intrekt in de huid en geen v...
ZenGrowth 100% Natuurlijke Abrikozenpit Olie 1l
Abrikozenpit Olie 1l
ZenGrowth 100% Natuurlijke Abrikozenpit Olie 1l
15,99
Rijke abrikozenpitolie, optimaal absorberend en vitaminerijk. Rijke abrikozenpitolie, optimaal absorberend en...
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen
Leverbaar in 2 tot 4 werkdagen
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Abrikozenpitolie uit Spanje Abrikozenpitolie is een essentieel onderdeel van de huidverzorging. De olie is rijk aan vitamines en heeft een perfecte textuur die zorgt voor een optimale absorptie voor de huid. Abrikozenpitolie bevordert ook de doorbloeding en is extreem mild, wa...

Zojuist bekeken