decor
Triggerpoint massage: een diepgaande duik in verlichting en ontspanning

Bereid je voor op een reis naar ontspanning en verlichting, want in deze blog gaan we een diepe duik nemen in de wereld van triggerpointmassage. Het is een ticket naar rust te midden van de dagelijkse chaos. Dus, ga lekker zitten, ontspan en ontdek hoe triggerpointmassage jou kan helpen de sleutel te vinden tot een meer relaxte en blije jij, of je nu gewoon nieuwsgierig bent of een therapeut bent die op zoek is naar nieuwe technieken om te verkennen.

Wat zijn triggerpoints?

Dit zijn kleine, pijnlijke knoopjes in de spieren dat pijn veroorzaakt. Ze ontstaan als gevolg van spierspanning, overbelasting, of andere fysieke stressfactoren. Deze punten kunnen pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam en beperken de bewegingsvrijheid. Benieuwd naar hoe triggerpoints ontstaan? Lees dan snel verder!

Wat is de oorzaak van triggerpoints?

Een meest voorkomende oorzaak van triggerpoints is spieroverbelasting. Denk maar aan zwaar tillen. We nemen vaak de verkeerde houding hiervoor aan. Onbewust steken we onze achterkant ver uit en tillen we met onze rug in plaats van dat je je knieën buigt en de ondersteunende spieren gebruikt.

Ook bij herhaaldelijke bewegingen, langdurig of ongunstig in dezelfde positie blijven zitten. Bijvoorbeeld uren achter een bureau zitten met een slechte houding. Dragen van te zware tassen, verkeerde houding tijdens het werk of sporten. Spieren raken vermoeid en daardoor gespannen, waardoor er een plaatselijke verdikking en kleine knopen van strakke spiervezels ontstaan. Dit is wat een trigger point kenmerkt.

Wanneer we een spierblessure oplopen, bijvoorbeeld door een verrekking, verstuiking of een val, kan dit leiden tot het ontstaan van triggerpoints in de aangedane spieren. Langdurige of chronische stress kan ook leiden tot aanhoudende spierspanning. Stress zorgt er namelijk voor dat het lichaam in een constante staat van paraatheid verkeert, waardoor spieren continu gespannen blijven.

Wanneer triggerpoints niet worden behandeld, kunnen ze leiden tot chronische pijn, beperkte bewegingsvrijheid, verminderde spierkracht en zelfs hoofdpijn of andere gezondheidsproblemen.

Hoe voelen triggerpoints?

De meeste triggerpoints sturen of 'verwijzen' pijn meestal naar andere delen van het lichaam. Deze doorverwijspijn kan soms heel anders aanvoelen, van zenuwpijn tot hoofdpijn. Triggerpoints kunnen zich op mysterieuze manieren manifesteren.

Soms voelen triggerpoints in het hoofd als:

  • Druk in je oog of oor

  • Hoofdpijn die je voelt wanneer je over je voorhoofd beweegt of die pijn aan je tanden veroorzaakt. Migraine kan vaak voortkomen uit triggerpoints

Triggerpoints in het bovenlichaam veroorzaken vaak pijn die aanvoelt als:

  • Pijn die van de schouder naar de hand schiet

  • Zenuwpijn die langs de arm naar beneden schiet

  • Een diepe of stekende pijn tussen de schouderbladen

  • Pijn die van je schouder langs de zijkant van je nek naar je oor schiet

Triggerpoints in het onderlichaam kunnen aanvoelen als:

  • Pijn die van je onderrug naar de voorkant van je heup schiet

  • Sommige triggerpoints kunnen van je bilspieren naar je voeten schieten

  • Pijn in je voetzolen

  • Pijn die op en neer gaat langs het onderste deel van je ruggengraat

Wat is een triggerpoint massage?

Het is een massage-techniek die gericht is op het ontspannen van gespannen spieren en het verminderen van pijnlijke ervaringen. Tijdens de massage worden de knopen en verkrampte plekken in de spieren opgespoord en doelgericht behandeld.

De massage kan bestaan uit verschillende technieken, zoals drukpuntmassage of een bindweefselmassage. Deze technieken helpen de spieren ontspannen, de doorbloeding verbeteren en de spanning daar verminderen. Onderanderen voor het behandelen van myofasciale triggerpoints, chronische overbelasting en andere psychische factoren.

Welke diepwerkende massagetechnieken kunnen toegepast worden voor het behandelen van triggerpointmassage?

Diepe weefselmassage

Diepe en langzaam druk uitoefenen op de triggerpoints om de spanning in de spieren te verminderen en de knopen in de spiervezels los te maken.

Dwarse frictie

Hierbij wordt er met de vingertoppen of duimen dwars over de spiervezels gewreven om de doorbloeding te verbeteren en de triggerpoints te stimuleren.

Dry needling

Dry needling is een behandelmethode die gebruikt wordt bij diverse vormen van uitstralende pijn en spierproblemen. Dit is een techniek waarbij dunne naalden, vergelijkbaar met acupunctuurnaalden direct in het triggerpoint geprikt wordt. Wat zorgt voor een intense spiercontractie. Hierdoor ontspant de spier zich en kan de pijnlijke knoop worden verlicht.

Dry needling is een techniek die vooral gericht is op de behandeling van spierproblemen en is daarom anders dan acupunctuur, dat zich richt op het herstellen van de energiebalans in het lichaam.

Voordelen van een triggerpoint massage

Er zijn verschillende voordelen verbonden. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

Pijnverlichting: Het kan helpen bij het loslaten en ontspannen van deze knopen, waardoor pijn en spanning in het lichaam verminderd kunnen worden.

Verbeterde flexibiliteit en mobiliteit: Door ze los te maken, kan de mobiliteit en flexibiliteit van de spieren verbeterd worden.

Stressvermindering: Het kan ook helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Het kan de bloedsomloop stimuleren en de productie van feel-good hormonen zoals endorfines en serotonine bevorderen.

Verbeterde sportprestaties: Voor atleten kan het helpen bij het verminderen van spierspanning, het verbeteren van het herstel na inspanning en het optimaliseren van de algehele prestaties.

Behandeling van specifieke aandoeningen: Het kan helpen bij het behandelen van specifieke aandoeningen zoals hoofdpijn, nek- en rugklachten, fibromyalgie, carpaal tunnel syndroom en meer.

Doet een triggerpoint massage pijn?

In tegenstelling tot een ontspannende massage? Ja, toch wel. Het kan een beetje pijnlijk zijn, vooral als de trigger points gevoelig zijn. De massagetherapeut zal specifiek gericht zijn op het behandelen van deze punten door er druk op uit te oefenen. Dit kan ongemak of tijdelijke pijn veroorzaken, maar het doel is om de spanning en pijn in de spieren te verminderen.

Het is belangrijk om te communiceren met de therapeut over de intensiteit van de druk om ervoor te zorgen dat het comfortabel en effectief voor je is.

Zelfmassage van triggerpoints?

Is zelfmassage voor triggerpoints een goed idee? Ja, zeker weten! Door de juiste massagetechnieken te leren en toe te passen, kun je strakke spieren losmaken en je bewegingsbereik herstellen. Begin met een algemene massage om de doorbloeding te bevorderen en triggerpoints te identificeren. Vervolgens gebruik je gerichte druk om deze triggerpoints los te maken, waarbij je pijn als leidraad gebruikt - de juiste hoeveelheid druk zou moeten aanvoelen als "ooooh, ja, doet zo'n pijn," wat aangeeft dat je effectief bent zonder je spieren te beschadigen. Het is een nuttige manier om spanning en pijn in specifieke spieren te verlichten. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

1. Identificeer het trigger point

Voordat je begint, is het belangrijk om het trigger point te vinden. Dit zijn gevoelige knobbeltjes of verhardingen in de spier. Ze kunnen pijn veroorzaken wanneer je erop drukt.

2. Bereid je voor

Zorg ervoor dat je in een comfortabele positie zit of ligt. Ontspan je spieren en adem rustig en diep.

3. Warmte toepassen

Het aanbrengen van warmte op het trigger point kan helpen om de spieren te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren. Dit kan door middel van een warmtekussen, een warm bad of een warme douche.

4. Massagetechniek

Ga niet met je koude handen aan de slag, wrijf ze dus eerst goed warm. Masseer langzaam om je spieren om triggerpoints te ontdekken. Gebruik je vingers, duim of een massagebal om druk uit te oefenen op het trigger point. Begin met een lichte druk en verhoog deze geleidelijk totdat je een aangename, maar stevige druk voelt. Houd de druk ongeveer 30 seconden aan en probeer dan te ontspannen. Doe het net zo vaak als dat je je tanden poetst: Begin met twee tot drie minuten, twee tot drie keer per dag. Ga later langer door wanneer je spieren eraan gewend zijn.

5. Stretchen

Na het masseren van het trigger point is het belangrijk om de spier te stretchen. Beweeg rustig en voorzichtig in de richting van de spiervezels om de spanning verder te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat zelfmassage van trigger points geen vervanging is voor medische zorg of behandeling door een professional. Als de pijn aanhoudt of verergert, is het raadzaam om een arts of therapeut te raadplegen.

Gebruik van massage tools

Massage tools zijn niet enkel voor mensen die getraind zijn om het te gebruiken, zelfmassage is één van de populairste manieren van pijnverlichting en herstel. Sommige hulpmiddelen, zoals de Therapist Thumb, zoals de naam al aangeeft, zijn beter geschikt voor gebruik door een therapeut, omdat het vrij lastig is om te gebruiken voor zelfmassage, tenzij je je armen en alles onder de romp behandelt.

Wat zijn de verschillende soorten massage tools?

Er zijn veel verschillende soorten massagetools die gebruikt worden:

Wat is een massagebal?

Het is een klein, meestal bolvormig voorwerp dat wordt gebruikt voor zelfmassage en verlichting van spieren. Er zijn verschillende soorten massageballen, ze zijn gemaakt van verschillende materialen zoals rubber en schuim en ze zijn er ook in verschillende vormen. Zoals deze massagebal. Deze bal is gemaakt van EPP materiaal waardoor hij een goede grip heeft en niet gemakkelijk wegglijdt op een gladde vloer, de muur of je huid. Dit kan helpen om knopen los te maken, de flexibiliteit te verbeteren en spierpijn te verminderen.

Wat zijn speciale massagetools en duimtools?

Dit zijn hulpmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor massagetherapietechnieken. Het doel van deze massagegereedschappen is om vingers en duimen na te bootsen en dit is handig omdat massagetherapeuten of iedereen die veel masseert last kan krijgen van vermoeidheid in hun duimen en vingers.

Bijvoorbeeld de Palm Egel Blauw Massage Tool. Dit is perfect voor therapeuten die niet te veel op hun handen willen vertrouwen voor het kneden en de hulpmiddelen zijn ook effectiever voor diepe weefselmassages.

Wat is een massagegun?

Een massage gun is een draagbaar apparaat dat trillingen en percussieve bewegingen gebruikt om spieren te ontspannen en spanning te verminderen. Heb jij ook wel eens spierpijn na een lange werkdag of een intensieve sportsessie? Of wil je jezelf verwennen met een ontspannende zelfmassage? Dan is de Hi5 Nova Massage gun de ideale oplossing. Perfect voor wanneer je je spieren wilt ontspannen na het sporten, na een lange werkdag, tijdens een fysiotherapiebehandeling of gewoon thuis op de bank. Het vermindert spierpijn en verbetert de bloedcirculatie.

Wat kan ik doen om sneller te herstellen?

Triggerpointmassages zijn een fantastische manier om spierspanning en pijn te verlichten. Maar om de voordelen te maximaliseren en een sneller herstel te bevorderen, is het belangrijk om een aantal stappen te nemen na de massage. Hier onderzoeken we wat je kunt doen voor een sneller herstel na een triggerpointmassage.

Hydratatie is essentieel

Na een triggerpointmassage kan je lichaam afvalstoffen loslaten die in de spieren zijn opgeslagen. Veel water drinken helpt om deze gifstoffen uit je lichaam te spoelen. Drink meer water dan je normaal zou doen. Voeg twee tot drie glazen water van een halve liter toe aan je gebruikelijke hoeveelheid water. Dit hydrateert de spieren, helpt het melkzuur weg te spoelen en is een integraal onderdeel van het herstel van je hele lichaam. Kruidenthee en gezuiverd water kunnen ook heilzaam zijn.

Zachtjes stretchen

Neem voorzichtig stretchen op in je dagelijkse routine. Rekken helpt om de spieren soepel te houden en kan pijn na een massage voorkomen. Richt je op de gebieden die de meeste aandacht hebben gekregen tijdens de massagesessie. Overleg met je massagetherapeut voor specifieke oefeningen op maat.

Rust en ontspanning

Geef je lichaam de tijd die het nodig heeft om te herstellen. Vermijd inspannende activiteiten gedurende ten minste 24 uur na de massage. Je spieren zijn aanzienlijk gemanipuleerd en hebben tijd nodig om te genezen. Kies voor een warm bad, meditatie of een lichte wandeling om de ontspanning te bevorderen.

Epsomzoutbad

Het nemen van een bad met epsomzout kan spierpijn verlichten en ontspanning bevorderen. Epsomzout, of magnesiumsulfaat, kan door de huid worden opgenomen en helpen bij spierherstel. Voeg een kopje of twee Epsom zout toe aan een warm bad en laat het ongeveer 15-20 minuten weken.

Zorg voor een gezond dieet

Voed je lichaam met voedsel dat rijk is aan vitaminen, protëinen en magnesium. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals fruit en groenten, kunnen ontstekingen helpen verminderen.

Vervolgafspraken

Overweeg om vervolgafspraken in te plannen met je massagetherapeut. Regelmatige onderhoudsmassages kunnen helpen voorkomen dat triggerpoints terugkomen en houden je spieren in optimale conditie.

Herstel na een triggerpointmassage is een essentieel onderdeel van het algehele genezingsproces. Door gehydrateerd te blijven, voorzichtig te stretchen, prioriteit te geven aan rust, optimaal profiteren van je massagesessies en deze tips op te volgen, is wat het herstel bevordert. Raadpleeg altijd je massagetherapeut voor persoonlijk advies en aanbevelingen. 

Ben je nieuwsgierig naar andere soorten massages? Lees dan ook zeker onze blog over verschillende soorten massages!

Wellicht vind je deze producten interessant

Opruimactie!
Hi5 Nova Massage Gun Zwart 4 koppen nylon opbergtas
Massage Gun Zwart 4 koppen incl. tas
Hi5 Nova Massage Gun Zwart 4 koppen nylon opbergtas
29,99 72,99
Massage Gun met 4 koppen geleverd in cadeauverpakking incl. nylon opbergtas Massage Gun met 4 koppen geleverd in cadeauverp...
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen
Leverbaar in 2 tot 4 werkdagen
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Dé oplossing tegen spierpijn Heb jij ook wel eens spierpijn na een lange werkdag of een intensieve sportsessie? Of wil je jezelf verwennen met een ontspannende zelfmassage? De Hi5 Nova Massagegun is de ideale oplossing. Of je nu je spieren wilt ontspannen na het sporten, na ee...
Voor Sportmassages
Verana 100% natuurlijke Sport & Herstel Massageolie 1l
Sport Massageolie 1l
Verana 100% natuurlijke Sport & Herstel Massageolie 1l
21,99
Favoriet voor sportmassages, 100% natuurlijke olie met verfrissende geur. Favoriet voor sportmassages, 100% natuurlijke o...
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen
Leverbaar in 2 tot 4 werkdagen
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Dé beste keuze voor sportmasseurs Deze massageolie is onze keuze voor sportmassages. De unieke mix van extracten en etherische oliën ruikt verfrissend en zorgt ervoor dat je als sportmasseur met een natuurlijke massageolie kunt werken. Het mooie aan deze massageolie is dus dat...

Zojuist bekeken